Wykład: Avant-Garde Dinner - Marinetti, Futurismi and Futurist
📅 Date:
18 October 2017, Wednesday
⌚ Start time: 17:00
📌 Place:
Warsaw - Śródmieście dist., Muzeum Narodowe w Warszawie, Al. Jerozolimskie 3 (
show on the map)
AVANT-GARDE DINNER - MARINETTI, FUTURISMI, AND THE FUTURIST BANQUETTE / wykład w j. angielskim
Program futuryzmu objął również przepis na nową kuchnię. „Przecz z makaronem” krzyczał Marinetti i wprowadził nowe, fantastyczne potrawy łączące słodycz i gorycz, smak słony i pikantny. Nieważne, że były one niemal niejadalne, były natomiast artystyczne. Właściwie, cała kuchnia futurystyczna stała się totalnym dziełem sztuki, którego wygląd niezwykle skrupulatnie planowano pod kątem formy, koloru. Wnętrze restauracji i stroje musiały harmonizować z daniami, współgrać z muzyką, aromatami i elementami wizualnymi.
Jak wyglądała awangardowa kolacja? Jakie były jej specjały, jaki był ostateczny cel kulinarnej rewolucji? I co robi „młody czarny chłopiec” pod stołem podczas „oficjalnego futurystycznego przyjęcia dyplomatycznego”?
Oto niektóre pytania, na które spróbuje odpowiedzieć dr Marja Härmänmaa.
Kino MUZ / wstęp wolny / wykład w j. angielskim