Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Ile razy zastanawiałeś się jak wykorzystać coś, co wydaje się nie do wykorzystania? Czy kosz przeznaczony na odpadki bio jest permanentnie przepełniony, a ty nie wiesz co począć? Dzięki fermentacji wiele niechcianych produktów może przejść transformacje w pyszny dodatek do jedzenia, czy przyprawę. Po co wyrzucać, jeśli można się radować smakiem?
Na warsztatach porozmawiamy trochę o odpadkach w kuchni, o tym co można przerabiać, a co nie i porozmawiamy trochę o zasadach, których warto się trzymać, wykonując domowe fermentacje, nie tylko z odpadków.
Na zajęciach zrobimy: fermentowaną lemoniadę z ogryzków, kiszoną surówkę z warzywnych łodyg, zakwas z niechcianych liści i opowiem o "wiecznych" plackach na zakwasie z resztek warzyw - rozdam też zakwas oraz poinstruuje co zrobić, by takowe mieć tudzież jeść.