Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Kultura i Natura! Jak za dawnych Słowian

Kultura i Natura! Jak za dawnych Słowian
📅 Data: sobota, 24 października 2020

⌚ Godzina rozpoczęcia: 12:00

📌 Miejsce: Warszawa - Bielany, Bielański Ośrodek Kultury - Filia Estrady 112, Estrady 112 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


🥘Warsztaty kuchni prymitywnej i prelekcja historyczna o tym co jedli Słowianie, jak i w czym gotowali?
🍲Uczestnicy poznają techniki gotowania w glinianych garnkach na ognisku.
🍘Ugotujemy obiad składający się z polewki, drugiego dania i deseru.
🔴Spotykamy się w Filii aby przejść na Polanę Opaleń - tam odbędą się warsztaty.

🍀Kuchnia dawnych Słowian do dziś fascynuje i skrywa wiele tajemnic.
👉Każde odkrycie archeologiczne utwierdza nas w przekonaniu, że jedli sezonowo, naturalnie, zdrowo i syto. 🥔W kuchni stosowali różnego rodzaju piece, paleniska, nie stronili od wędzenia. Jednak najczęściej, przygotowywali brejki i polewki.
🍜Zupa jest podstawą kuchni naszych przodków. Łatwa w przygotowaniu, rozgrzewająca i w dodatku pożywna. Dlatego podczas spotkania ugotujemy w glinianym garnku jesienną polewkę, upieczemy podpłomyki a na deser zjemy pieczone jabłka w glinie.

👉wstęp nieodpłatny - zapisy >> link

🍀Warsztaty poprowadzi: Katarzyna Miłochna Mikulska.
🌱Zielarka– praktyk, animatorka kultury, pedagog. Właścicielka firmy edukacyjnej W Miejskiej Kniei Katarzyna Mikulska działającej od 2013 roku. Naucza o dzikich roślinach jadalnych oraz o medycynie ludowej. Współpracuje (od 2015 r) z Muzeum Nadwiślańskim w Kazimierzu Dolnym oddział Grodzisko Żmijowiska gdzie w ramach archeologii doświadczalnej zgłębia jakie rośliny jedli nasi Przodkowie, jak je przechowywali oraz jaki miały wpływ na ich zdrowie.
🟡Prowadzi projekt Szkoła Rzemiosła Leśnego, w którym pokazuje jak w zgodzie z naturą można spędzić wolny czas a nawet zacząć żyć na stałe.
🟣Współautorka takich książek jak: Kuchnia Survivalowa. Gotowanie w terenie bez ekwipunku cz. 1 i cz. 2, Zdrowie z natury. Kawy i herbaty z łąk i lasów oraz autorka najnowszej książki pt. Odporność z natury.

🟢Wydarzenie realizujemy we współpracy z Wydziałem Ochrony Środowiska Urzędu Dzielnicy Bielany i Fundacją Life Change.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Bielany lub w kategoriach: warsztaty wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę