Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

🔔 FB IG
reklama
reklama

Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym - o czym należy pamiętać

Żywienie dzieci w okresie przedszkolnym - o czym należy pamiętać

reklama
   udostępnij tweetnij wykop

Dieta dziecka w okresie przedszkolnym ma duży wpływ na nawyki żywieniowe w kolejnych latach jego życia. Dlatego niezwykle ważne jest, aby posiłki przyrządzane zarówno w domu, jak i w przedszkolu były zgodne z zaleceniami dietetyków. Na co powinniśmy zwrócić uwagę i czego się wystrzegać?

Dlaczego zwracamy uwagę na dietę przedszkolaków

Kiedy dziecko rozpoczyna czwarty rok życia, zwiększa się jego zapotrzebowanie energetyczne. Wynosi ono około 1000 kcal dziennie. Jest to również czas, w którym dziecko rozpoczyna swoją przygodę z przedszkolem. Stąd też niezwykle istotna jest rola tej instytucji w kształtowaniu nawyków żywieniowych młodego człowieka. Tym bardziej, że przedszkole zaspokaja około trzech czwartych dziennego zapotrzebowania dziecka na jedzenie.

Zanim dziecko wejdzie w wiek przedszkolny, ma już ukształtowane niektóre nawyki żywieniowe. Spożywa ono 4 do 5 posiłków dziennie w czterogodzinnych odstępach. Zapotrzebowanie energetyczne przedszkolaków w starszych grupach wzrasta z kolei do 1400 kcal. Równocześnie rozpoczyna się intensywny rozwój pamięci i wzmaga się aktywność fizyczna dziecka. Wszystkie te aspekty muszą być uwzględniane przez firmy dostarczające catering dla przedszkola. Istotne jest także wyeliminowanie powszechnych błędów żywieniowych u dzieci.

Istotną rolę odgrywa catering dla przedszkola

Catering dla przedszkola nie może być dziełem przypadku. Największym wrogiem żywienia dzieci okazuje się monotonia. Posiłki powinny być zróżnicowane, a dieta zbilansowana tak, aby zarówno sfera fizyczna, jak i emocjonalna czy intelektualna mogły prawidłowo się rozwijać.

Rodzice, którzy wyprawiają swoją pociechę do przedszkola, powinni monitorować jakość serwowanych w nim posiłków. Zdarza się, że wciąż popełniane są poważne błędy w sporządzaniu menu. Należy zwrócić uwagę przede wszystkim na to, czy posiłki bogate są w witaminy i składniki mineralne. Jednocześnie zaleca się przenoszenie dobrych praktyk żywieniowych na grunt domowy. W rozwoju dzieci niezwykle istotną rolę odgrywa również pożywienie z rodzinnego stołu.

Najczęstsze błędy

Powinniśmy pamiętać, że nieprawidłowe żywienie dzieci w wieku przedszkolnym może mieć przykre następstwa. Nadwaga, próchnica zębów czy niedożywienie to tylko niektóre z nich. Ponadto u źle odżywianych dzieci może wystąpić alergia na określone składniki odżywcze. Monotonne menu to tylko jeden z licznych błędów żywienia.

Lista grzechów jest długa. Na samym jej początku jest nadmiar soli i cukru w diecie przedszkolaków. Niedobór nabiału również niesie ze sobą negatywne skutki. Należy wiedzieć, że mięso nie musi pojawiać się w jadłospisie codziennie. Oczywiście nie możemy całkowicie wykluczyć powyższych składników odżywczych. W dobrze zbilansowanej diecie jest miejsce zarówno na mięso, zdrowe tłuszcze, jak i węglowodany czy nabiał. Należy zwracać uwagę na obecność warzyw i owoców w posiłkach podawanych dzieciom. Dlatego niezwykle ważne jest, aby catering dla przedszkola przygotowywany był w oparciu o zalecenia specjalisty do spraw żywienia.

reklama


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Posłuchaj na temat wybranych wydarzeń w weekend!
Sprawdź, co dzieje się w ten weekend!
Postaw nam kawę