Soki wyciskane ze świeżych warzyw i owoców to prawdziwa bomba witamin. Problem jest tylko jeden — ich świeżość zachowuje się przez niezwykle krótki czas. Na szczęście są też świeżo wyciskane soki HPP, które można bez przeszkód przechowywać. Na czym polega technologia HPP? Czy takie soki są równie zdrowe, co te wyciskane samodzielnie?
Świeżo wyciskane soki mają wiele wspaniałych właściwości. Codzienne picie takich napojów to recepta na zdrowie, młody wygląd i dobre samopoczucie. Jednak samo ich przygotowywanie jest dość czasochłonne. Co gorsza, po zrobieniu takiego soku, wszystkie najważniejsze substancje odżywcze i witaminy pozostają w nim jedynie przez kilka godzin. Dlatego, jeśli nie masz możliwości codziennie wyciskać soków, lepiej postawić na świeże soki HPP — na przykład od Swigo. Czym soki HPP różnią się od zwykłych świeżo wyciskanych? Czy ich właściwości są takie same?
Picie świeżo wyciskanych soków — zalety
Zanim dowiemy się więcej na temat HPP oraz właściwości soków utrwalanych tą metodą, powinniśmy przybliżyć sobie ogóle zalety spożywania takich napojów. Picie soków bez konserwantów i żadnych innych dodatków, czyli po prostu świeżo wyciskanych, to przede wszystkim doskonały sposób na dostarczenie organizmowi dawki witamin, minerałów i innych składników odżywczych, takich jak choćby błonnik. Warzywa i owoce mają ich bowiem bardzo dużo, a wyciśnięcie z nich soku sprawia, że możemy uzyskać skoncentrowaną dawkę wszystkich tych składników.
Świeży sok HPP — co to jest?
Soki HPP cieszą się ostatnio coraz większą popularnością. I nic dziwnego, są bowiem najlepszą alternatywą dla samodzielnego wyciskania soków. To właściwie jedyny produkt gotowy, który w 100% oddaje wszystkie właściwości zawarte w zwykłych sokach oraz smoothie.
Soki HPP wyciska się ze świeżych warzyw i owoców metodą wolnoobrotową, która umożliwia zachowanie wszystkich składników odżywczych tych produktów. Jest to więc sok tłoczony na zimno. Jednak to, co wyróżnia soki HPP to wcale nie metoda samego wyciskania, a sposób utrwalania ich świeżości. Są to bowiem soki niepasteryzowane, a mimo to mogą bez przeszkód być przechowywane nawet do dwóch miesięcy. A co najważniejsze, przez cały ten czas zachowują idealną konsystencję, świeżość oraz ilość zawartych w nich witamin i minerałów. Jak to możliwe?
To wszystko zasługa innowacyjnej metody HPP, czyli paskalizacji. Polega ona na zabezpieczeniu produktów przy pomocy wysokiego ciśnienia. W ten sposób zupełnie nie ingeruje się w skład samego soku, a jednocześnie całkowicie uniemożliwia się dostęp do niego jakichkolwiek mikroorganizmów i drobnoustrojów.
Gdzie kupić świeże soki HPP?
Utrwalanie świeżości produktów przy użyciu paskalizacji to prawdziwa nowość. Dlatego też obecnie soki HPP są wciąż dość trudno dostępne stacjonarnie. Można jednak bez problemu zamówić je z dostawą do domu przez internet. Taką możliwość zapewnia na przykład Swigo sklep. Znajdziemy w nim bardzo duży wybór wśród świeżych soków bez dodatku cukru. W tym świeży sok pomarańczowy, sok jabłkowy, czy całą gamę soków funkcyjnych jak: odporność, detox, witalność czy regeneracja. Oczywiście soki te są wieloskładnikowe, a procentowa zawartość różnych warzyw i owoców jest różna.
Jak wybrać idealny świeży sok dla siebie? Wszystko zależy od tego, jakich efektów oczekujemy i jakie są nasze potrzeby. W sklepie każdy sok ma dokładnie opisane działanie. Znajdziemy tam kompozycje na odporność, dodające energii, wspierające trawienie i wiele innych. To sprawia, że wybór jest zdecydowanie łatwiejszy.