Dom Kultury Zacisze, ul. Blokowa 1
26 października, sobota, godz. 10.00-14.00 (grupa I)
27 października, niedziela, godz. 10.00-14.00 (grupa II).
Udział w warsztatach jest bezpłatny.
Zapisy: od 14 października 2019 do wyczerpania miejsc! Online: link lub telefoniczne: 22 679 84 69.
Wyniki rekrutacji zostaną przekazane e-mailowo lub telefonicznie do 23 października 2019.
Zapraszamy osoby 60+ na bezpłatne warsztaty kulinarne.
Wspólne gotowanie odbędzie się w Praskiej Światotece przy ul. Szwedzkiej 6 w Warszawie.
Pod okiem Mistrza Kuchni Stanisława Pacholskiego uczestnicy projektu przygotują i skosztują:
Wiejski „Siekaniec” w bułce orkiszowej z żurawinową konfiturą Spagetti w pomidorach z wołowymi pulpetami Marokańskie „Tabule” – kasza kuskus z warzywami, chilli i kolendrą.
Prosimy o zabranie własnych fartuszków.
Stanisław Pacholski przedstawi tajniki kuchni z różnych regionów świata oraz opowie, jakie potrawy jadano w dawnych czasach, jak je przyrządzano oraz skąd się wzięły zwyczaje kulinarne danego kraju.
Seniorzy podczas warsztatów z kuchnią multikulturową dowiedzą się o tradycjach, smakach i zwyczajach kulinarnych ludzi z różnych stron świata. Celem warsztatów jest wzbudzenie kreatywności kulinarnej w uczestnikach, pokazanie im alternatywnych dla starych i sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem tego co moją już w swoich lodówkach (zero waste), wzbudzenie w nich otwartości na świat i inne kultury przez „podróże kulinarne”.
Stanisław Pacholski – utytułowany Mistrz Kuchni, który zdobywał doświadczenie w takich renomowanych miejscach jak: Hotel Ramada Paramatta, Sydney, Australia, Ambasada Stanów Zjednoczony Ameryki w Polsce i rezydencja Ambasadora, Hotel „ Ramada Renesans” Sydney, Australia, Hotel Intercontinental Victoria Warszawa, Hotel Sofitel Kraków, Hotel Orbis Vera Warszawa, Hotel Desilva Air Port Warszawa. Współpracował z Pałacem Prezydenta RP. Przygotowywał różnej rangi przyjęcia i bankiety dla głów państw z całego świata. Współzałożyciel pierwszej w Polsce Akademii Sztuki Kulinarnej w Świeciu n/Wisłą. Doświadczenie i zdobyta przez lata wiedza kulinarna pozwoliły na otwarcie własnego Studia Kreatywnego Gotowania. Niekwestionowany specjalista w temacie: Tradycyjna-nowa kuchnia polska, kuchnie europejskie, australijska-fusion, kuchnie orientalne, kuchnia Tex-Mex. Wolontariusz Światoteki Praskiej.
Projekt GOTOWAnaKULTURA jest realizowany w ramach Zintegrowanego Programu Rewitalizacji m.st. Warszawy do 2022 roku, ze środków Funduszu Animacji Kultury.