Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Quinoa, bibimbap, superfoods – media regularnie informują nas o nowych, rewelacyjnych produktach i daniach. W jednym sezonie zjadamy się burgerami oraz frytkami belgijskimi, w kolejnym – egzotycznymi makaronami czy daniami wegetariańskimi. Jak kształtują się trendy kulinarne? Kto i jak prognozuje kulinarne mody? Co wpływa na ofertę restauracyjną? I wreszcie, co będziemy jeść w nadchodzących latach? Na te i inne pytania poszukamy odpowiedzi razem z dr Magdaleną Tomaszewska-Bolałek, orientalistką, dziennikarką, autorką książek kulinarnych, podczas spotkania z cyklu „Uniwersytet SWPS w Empiku”.
Wstęp wolny. Aby wziąć udział w wydarzeniu, należy wypełnić formularz zgłoszeniowy: link
Co roku dowiadujemy się z mediów o nowych trendach kulinarnych. Jeszcze w 2016 r. szefowie kuchni i kulinarni trendsetterzy zachęcali, aby popijać herbaciany napar kombucha, stołować się w restauracjach slow i odkrywać lokalne smaki. W tym roku w dobrym tonie jest sączyć mocktajle, w upalne dni nawadniać się wodą arbuzową i unikać mięsa na talerzu.
Skąd te zmiany? Kto dyktuje kulinarne trendy? Czy warto podążać za kuchennymi modami? Pasjonatów kulinariów zapraszamy na wykład dr Tomaszewskiej-Bolałek, autorki programu studiów Food Studies na Uniwersytecie SWPS.
PRELEGENTKA
DR MAGDALENA TOMASZEWSKA-BOLAŁEK
Ukończyła japonistykę, dziennikarstwo i komunikację społeczną oraz zarządzanie w sektorach mody. Orientalistka, dziennikarka, autorka książek: „Tradycje kulinarne Japonii”, „Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii”, „Japońskie słodycze” (książka zdobyła główną nagrodę w konkursie Gourmand World Cookbook Awards za 2013 rok w kategorii: kuchnia japońska) i „Tradycje kulinarne Korei”. Zajmuje się badaniami nad historią kuchni z różnych zakątków świata, antropologią jedzenia, neurogastronomią, food designem, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne. Pisze blog Kuchniokracja.
TERMIN I MIEJSCE
10 kwietnia 2017 r., godz.18.00
Empik Junior, ul. Marszałkowska 116/122
Zapraszamy! :)
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
wykład
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie