Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Jednym z najlepszych i najprzyjemniejszych sposobów poznania innych kultur jest zatopienie się w ich smakach dlatego Staromiejski Dom Kultury i Fundacja MultiOcalenie zapraszają na niezwykły wieczór podczas, którego wspólnie wykonamy tradycyjne gruzińskie CHINKALI (pierożki z mięsem) oraz roladki z bakłażanów z pastą orzechową a także porozmawiamy o tradycjach kulinarnych i znaczeniu biesiady w kulturze Gruzji.
Biesiadowanie w Gruzji jest chyba najdłużej utrzymaną tradycją. Przecież, tu w Gruzji jest około 500 szczepów winorośli, których nie ma nigdzie na świecie, a tradycja winiarstwa liczy sobie kilka tysiącleci. Biesiada - to wspólne spotkania, radość, śmiech, śpiew, taniec, mówienie toastów. Jest główna postać, która prowadzi całą biesiadę - tamada. To on decyduje o kolejności toastów, on pierwszy je mówi. Dopiero po nim można dołączyć ze swoim toastem. Nie ma żadnej możliwości żeby Gruzini bez toastu napili się wina. Słowo, wspomnienie, cześć oddana historii i przodkom w toaście- to najważniejsze.