Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Poznaj miejsce, gdzie roślina ma szczególną wartość!
Na czym polega wyjątkowość Dagestanu, republiki Federacji Rosyjskiej, której mieszkańcy zamieszkują górskie doliny oraz zbocza gór? Od jak dawna zbieranie dzikich roślin w tamtych okolicach jest tradycją? Dlaczego młodsze pokolenie wraca w rodzinne strony i robi „roślinne zapasy”?
Odwiedzimy dagestańską wieś Sziri, przyjrzymy się przygotowywaniu lokalnych potraw ze świeżo zebranych roślin. Zajrzymy też do tamtejszych spiżarni, aby zobaczyć co przechowuje się na zimę i w jakiej ilości.
Prowadzenie: Iwa Kołodziejska – biolog, etnobotanik, pracownik Działu Edukacji Ogrodu Botanicznego UW;
Iwona Kaliszewska – antropolog, zastępca dyrektora w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW.
Wspólnie prowadzą badania naukowe w Dagestanie.