Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Historia kimchi sięga VII wieku. Kimjang, czyli tradycyjny proces przyrządzania tej koreańskiej potrawy, od 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimjang gromadzi rodzinę, sąsiadów. 3/4 Koreańczyków bierze w niej regularnie udział. To także tradycja spotkania, wspólnej pracy i dzielenia się jedzeniem. Techniki kimjang dzieci nauczane są już w szkołach, a w każdym domu kimchi ma swój oryginalny smak, przekazywany z pokolenia na pokolenie poprzez charakterystyczne dla każdego domu techniki i składniki.
Kimchi to jedna z pięciu najzdrowszych potraw na świecie. Jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które jako naturalny element naszej flory bakteryjnej, wspomagają układ odpornościowy i trawienny. O dobroczynnych efektach kimchi można pisać bardzo długo. Więcej ciekawostek dowiecie się podczas wspólnego kimjangu z dziewczynami z Las Vegans.
Swoje wegańskie kimchi robią z miłości do roślinnego jedzenia i z myślą o większych celach – nie krzywdzenia zwierząt i planety. Tradycyjny wywar rybny czy ostrygowy zastępują oryginalnym połączeniem bezglutenowego sosu sojowego i wywaru dashi. Nie marnują żywności - grzyby z wywaru wykorzystują ponownie a z resztek z warzyw wyciskają sok. Sklepy, które sprzedają ich kimchi namawiają do odbierania słoików od klientów do ponownego wykorzystania. Nie używają plastiku, polepszaczy, pasteryzacji, konserwantów i zbędnych składników. Wspierają lokalny rynek – zarówno rolników jak i małe, ekologiczne, prowadzone z pasją sklepy i miejsca, gdzie można dostać ich kimchi. Lubią dzielić się swoją wiedzą, zachęcają do robienia swojego kimchi w domu, dlatego do swojej oferty dołączyły własną pastę do przygotowania kimchi samodzielnie. Może wezmą ze sobą probiotycznego szota, który powstaje przy okazji kiszenia kimchi?
W trakcie warsztatów dziewczyny opowiedzą o kimchi (np. dlaczego poleciało w kosmos!?) i pomysłach na jego wykorzystanie oraz pokażą, jak przygotować dwa rodzaje kimchi: klasyczne i z ananasem 🍍
Przeprowadzą nas przez wszystkie etapy pracy na kimchi od krojenia, zasalania, odsączania i nacierania kapusty aż po pakowanie gotowego kimchi do słoików.
Tak przygotowane kimchi zabierzecie ze sobą do domu lub na piknik!
Warsztaty są jak zawsze u nas BEZPŁATNE 🙂
Obowiązuje na nie REJESTRACJA, liczba miejsc jest ograniczona.
Rejestracja rozpocznie się 12 lipca o godzinie 13:00 na stronie >> link
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wola lub w kategoriach:
warsztaty
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie