Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

newsletter waw4free fanpage instagram
reklama
reklama

Warsztaty kulinarne: wegańskie kimchi

Warsztaty kulinarne: wegańskie kimchi

reklama
📅 Data: 20 lipca 2019, sobota

⏰ Godzina rozpoczęcia: 12:00

📌 Miejsce: Warszawa - Wola, Pokój na lato, Towarowa 25 (pokaż na mapie)
Opti Taxi
Historia kimchi sięga VII wieku. Kimjang, czyli tradycyjny proces przyrządzania tej koreańskiej potrawy, od 2013 roku został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Kimjang gromadzi rodzinę, sąsiadów. 3/4 Koreańczyków bierze w niej regularnie udział. To także tradycja spotkania, wspólnej pracy i dzielenia się jedzeniem. Techniki kimjang dzieci nauczane są już w szkołach, a w każdym domu kimchi ma swój oryginalny smak, przekazywany z pokolenia na pokolenie poprzez charakterystyczne dla każdego domu techniki i składniki.

Kimchi to jedna z pięciu najzdrowszych potraw na świecie. Jest bogatym źródłem bakterii probiotycznych, które jako naturalny element naszej flory bakteryjnej, wspomagają układ odpornościowy i trawienny. O dobroczynnych efektach kimchi można pisać bardzo długo. Więcej ciekawostek dowiecie się podczas wspólnego kimjangu z dziewczynami z Las Vegans.

Swoje wegańskie kimchi robią z miłości do roślinnego jedzenia i z myślą o większych celach – nie krzywdzenia zwierząt i planety. Tradycyjny wywar rybny czy ostrygowy zastępują oryginalnym połączeniem bezglutenowego sosu sojowego i wywaru dashi. Nie marnują żywności - grzyby z wywaru wykorzystują ponownie a z resztek z warzyw wyciskają sok. Sklepy, które sprzedają ich kimchi namawiają do odbierania słoików od klientów do ponownego wykorzystania. Nie używają plastiku, polepszaczy, pasteryzacji, konserwantów i zbędnych składników. Wspierają lokalny rynek – zarówno rolników jak i małe, ekologiczne, prowadzone z pasją sklepy i miejsca, gdzie można dostać ich kimchi. Lubią dzielić się swoją wiedzą, zachęcają do robienia swojego kimchi w domu, dlatego do swojej oferty dołączyły własną pastę do przygotowania kimchi samodzielnie. Może wezmą ze sobą probiotycznego szota, który powstaje przy okazji kiszenia kimchi?

W trakcie warsztatów dziewczyny opowiedzą o kimchi (np. dlaczego poleciało w kosmos!?) i pomysłach na jego wykorzystanie oraz pokażą, jak przygotować dwa rodzaje kimchi: klasyczne i z ananasem 🍍

Przeprowadzą nas przez wszystkie etapy pracy na kimchi od krojenia, zasalania, odsączania i nacierania kapusty aż po pakowanie gotowego kimchi do słoików.

Tak przygotowane kimchi zabierzecie ze sobą do domu lub na piknik!

Warsztaty są jak zawsze u nas BEZPŁATNE 🙂
Obowiązuje na nie REJESTRACJA, liczba miejsc jest ograniczona.

Rejestracja rozpocznie się 12 lipca o godzinie 13:00 na stronie >> link

[ Dla pewności sprawdź, czy nic się nie zmieniło na stronie źródłowej - link poniżej. ]
 udostępnij tweetnij wykop
newsletter
Podoba Ci się to wydarzenie?
Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco ze wszystkimi!
! zgłoś błąd/zmianę w tym ogłoszeniu
+ dodaj swoje wydarzenie



Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
waw4free zachęca do adopcji! :)
check the English version of our site