Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Czy słodycze mogą być zdrowe? - warsztaty Smakoterapii

Czy słodycze mogą być zdrowe? - warsztaty Smakoterapii
📅 Data: czwartek, 16 lipca 2020

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️


„Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną, bo tylko dawka czyni truciznę” - Paracelsus

Pomimo rozwoju nauki i wzrostu świadomości, co nam służy w diecie, a co jest dla nas szkodliwe, spożycie cukru ma tendencję wzrostową. Z danych GUS wynika, że w Polsce spożycie tej substancji na mieszkańca w 1950 roku wynosiło 21 kg, a w 2014 roku było na poziomie 44,3 kg. Nadmiar cukru w menu to ryzyko wielu chorób, w tym sercowo - naczyniowych (zawał serca, udar mózgu), cukrzycy, nowotworów czy otyłości.
Jak zatem rozsądnie korzystać ze smaku słodkiego w menu? Czym zastąpić cukier i czy wszystkie zamienniki są zdrowe? O roli smaku słodkiego oraz sposobach na kulinarne smakołyki opowiem Wam na warsztatach kulinarnych dla BOK. Przyrządzimy słodkie smakołyki uwzględniając sezonowe składniki, w tym zdrowe, letnie owoce. Słodkie przekąski nie muszą być „grzeszne”. Mogą stanowić wartościowy posiłek/przekąskę, która nas odżywi i zaspokoi zapotrzebowanie na porcję słodkości w menu.

W planie: miniserniczki bez pieczenia z truskawkami i innymi owocami sezonowymi

Transmisja odbędzie się na Facebookowym profilu >> link

Autorka - Iwona Zasuwa - Smakoterapia
muzyk i pedagog (emisja głosu, sztuka dla dzieci). Na co dzień jest jedną z najbardziej cenionych wokalistek sesyjnych i chórzystek na polskim rynku muzycznym. Od 21 lat bierze udział w niemal wszystkich projektach muzycznych Kayah. Równorzędną jej pasją jest gotowanie a motto jej kuchni oparte jest o założenia medycyny profilaktycznej (hipokratejskiej) czyli jak żyć (co jeść) żeby nie chorować. Mama małego alergika, autorka strony smakoterapia.pl, autorka przepisów oraz prowadząca w programie Ugotuj mi Mamo oraz Ugotuj mi Mamo 2 (2014-2015 r) na antenie kuchni+. Edukatorka żywieniowa: autorka cykli edukacyjnych dla dorosłych – „Żyj i jedz zdrowo” oraz warsztatów kulinarnych dla dorosłych, twórczyni Akademii Smakoterapii dla Dzieci (edukacyjno – kulinarnej). Społeczniczka: założycielka kooperatywy Smakoterapia w Warszawie zajmującej się tworzeniem środowiska dla producentów dobrej, zdrowej żywności i ich odbiorców. Zafascynowana leczeniem za pomocą naturalnego żywienia. Posiada niezwykłą łatwość wymyślania ciekawych przepisów na smaczne i zdrowe potrawy mimo ograniczeń dietetycznych, jakie musiała zastosować w swojej kuchni (bez cukru, bez nabiału, w większości potraw bez glutenu, wegetariańskie lub wegańskie). Przez Czytelników nazywana jest Królową Kaszy Jaglanej. W 2017 roku wydała długo wyczekiwaną i bestsellerową już książkę “Smakoterapia. Kuchnia roślinna bez glutenu, nabiału i cukru”, we wrześniu 2018 roku światło dzienne ujrzała jej kontynuacja “Smakoterapia 2”, natomiast w 2019 roku – Smakoterapia 3 – Spiżarnia.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
🤍 Adoptuj flaminga! ❤️