Qchnia Artystyczna, Marta Gessler i Zielony Jazdów zapraszają na
1. TARGI KSIĄŻKI KULINARNEJ
Weekend 19 - 21 lipca, każdy dzień 10:00 - 20:00
Ponad 20 wystawców, wymiana książek kulinarnych, warsztaty dla dzieci, spotkania
z autorami, warsztaty z Martą Gessler, okazje do wygrania książek i wiele wiele więcej!
Nigella, Jamie, Julia Child, Siostra Anastazja – książki tych i innych popularnych autorów książek kulinarnych będzie można zobaczyć i kupić w trakcie trzydniowego kulinarno-wydawniczego święta. Swój udział w targach potwierdziło ponad 20 wystawców. Wśród nich: Albatros, Wydawnictwo Literackie, SBM, Mamania, Publicat, Pikini, Hanami, G+J, Sonia Draga, Badet Ursynów, Wegetariański Świat i Żółty Cesarz, Nasza Księgarnia, Books for Cooks, Cook Off, Traffic Club, Wydawnictwo Wam, Harmonia, Wydawnictwo MUZA SA, Zwykłe Życie, Food Service, Kukbuk.
Szczegółowy program:
SOBOTA
Cały dzień:
- Interaktywne rzeźby Marty Gessler
Chrupkość i lepkość. Dotknij, próbuj, sprawdź. Interaktywne rzeźby Marty Gessler do patrzenia i próbowania. Odnawianie codziennie.
- Książkowy quiz – znajdź odpowiedzi na pytania i wygraj książki kulinarne!
Przyjdź do punktu informacyjnego QA, pobierz formularz i zmierz się z pytaniami postawionymi przez wystawców. Jeśli będziesz miał problem – zapytaj ich o radę! Wśród osób, które oddadzą formularze z poprawnymi odpowiedziami do wylosowania moc książek kulinarnych.
- Strefa czytelnicza QA
Przyjdź do strefy czytelniczej QA z zakupionymi książkami. Jeszcze się wahasz? Chcesz odpocząć?Zrelaksuj się na leżakach i poczytaj kulinarne czasopisma!
- Muminkowe ciasteczka – zabawa i konkurs Pikini dla dzieci
Muminki bardzo lubią ciasteczka. Na pewno ucieszyłyby się gdyby ktoś poczęstował je własnymi wypiekami. Wybierz kartkę z podobizną któregoś z mieszkańców Doliny Muminków i używając kredek zaprojektuj ciasteczko, które chciałbyś upiec i ozdobić. Wśród autorów prac zostanie wybrany zwycięzca, który otrzyma komplet 4 muminkowych foremek do pieczenia ciastek i pierniczków.
- Samo-obsługa
Odważny projekt nowoczesnego spojrzenia na karmienie by QA. Przyjdź, zabierz, zapłać, zjedz!
Wydarzenia specjalne:
11:00 – 12:00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek
Joanna Krzyżanek, autorka serii książek kucharskich dla najmłodszych zaprasza dzieci do kulinarnej zabawy. Jadalne zwierzątka z biszkoptów plus opowieść o Cecylii Knedelek.
Miejsce: stoisko księgarni Badet Ursynów
12:00 Eliza Mórawska podpisuje swoją książkę „White Plate. Słodkie”
Eliza Mórawska, autorka bloga „White Plate” i książki „White Plate. Słodkie” czeka na czytelników w punkcie informacyjnym QA. Istnieje również możliwość zakupienia książki.
12:00 – 16:00 Konsultacje BBC
BBC Lifestyle Polska zaprasza na konsultacje z dietetykami i specjalistami ds. żywienia. Dowiedz jak zmienić swój styl życia na zrównoważony!
13:00 Warsztaty kulinarne dla najmłodszych z autorką kulinarnych książek dla dzieci Joanną Krzyżanek
Joanna Krzyżanek, autorka serii książek kucharskich dla najmłodszych zaprasza dzieci do kulinarnej zabawy. Jadalne zwierzątka z biszkoptów plus opowieść o Cecylii Knedelek.
15:00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów
Układanki warzywno-owocowe, obrazy z polskich kasz. Zabawa plastyczna dla najmłodszych. A dla nieśmiałych: kolorowanki. Prowadzi animatorka Krysia Rózga.
17:00 Warsztaty kulinarno – plastyczne z animatorami księgarni Badet Ursynów
Układanki warzywno-owocowe, obrazy z polskich kasz. Zabawa plastyczna dla najmłodszych. A dla nieśmiałych: kolorowanki. Prowadzi animatorka Krysia Rózga.
16:30 – 17:15 Grzegorz Łapanowski o kulinarnych podróżach
Czego Grzegorz Łapanowski dowiedział się o zrównoważonej kuchni w trakcie kulinarnych podróży? Zapraszamy na spotkanie.
17:30 – 18:15 Kuchnia japońska i zdrowie
O Japończykach mówi się często, że nie tyją, nie starzeją się i rzadko chorują. Wśród czynników, które mają na to wpływ, jest również dieta pełna potraw sezonowych, świeżych, przygotowanych w odpowiedni sposób. O japońskich produktach mających pozytywny wpływ na zdrowie, a także o tym, jak można je wykorzystać na co dzień opowie Magdalena Tomaszewska-Bolałek – japonista, dziennikarka, badaczka kultury żywieniowej, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii" oraz "Japońskie słodycze" i bloga Kuchniokracja.
18:00 Grzegorz Łapanowski podpisuje swoją książkę „Smakuje”
Grzegorz Łapanowski podpisuje swoją książkę „Smakuje”. Będzie czekał na stoisku G+J. Istnieje możliwość zakupienia książki.
18:15 – 18:45 Zrównoważona kuchnia Nowej Zelandii
"Kuchnia Nowej Zelandii" - to owoc pobytu w kraju Kiwi i kilkuletniej pracy nad całym projektem, stanowiący wybór prawie 100 klasycznych nowozelandzkich przepisów. Książka zawiera wiele informacji z historii i kultury, jest też rodzajem przewodnika kulinarnego. Wstęp napisał najsłynniejszy nowozelandzki szef kuchni, Peter Gordon. O swojej książce i poszukiwaniach zrównoważonej kuchni opowie Ilona Zdziech, zawodowy kucharz i historyk specjalizujący się w kuchni południowego Pacyfiku.
Targi Książki Kulinarnej stanowią część programu Zielonego Jazdowa – letniego projektu Centrum Sztuki Współczesnej Zamek Ujazdowski. Dlatego na stoiskach wystawców szukajcie również książek dotyczących kuchni wegetariańskiej i ekologicznej!
Targi odbywają się na terenie Qchni Artystycznej i dziedzińca CSW Zamek Ujazdowski.
WSTĘP WOLNY
link
link To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
inne