You are using Internet Explorer 8 (or older ...)! Therefore:
- this page will probably be displayed incorrectly,
- it's time to update or change your browser! ;)

The English version of the site at the moment has limited content.
To fully use waw4free, go to the Polish version.
advertisement
advertisement

Debata kulinarna: Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

Debata kulinarna: Żydowskie jedzenie - zapomnienie czy powrót?

advertisement
meeting
lecture
other
📅 Date: 25 October 2017, Wednesday

⏰ Start time: 18:00

📌 Place: Warsaw - Śródmieście dist., Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, Anielewicza 6 (show on the map)
 share tweet
*** FOR ENGLISH SCROLL DOWN ***

Jedzenie w żydowskiej kulturze zajmuje niezwykle ważne miejsce – wiele potraw ma symboliczne znaczenie, składniki łączą się według zasad koszerności, przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie, są na wagę złota. Zapraszamy do dyskusji nad kuchnią żydowską, w której wezmą udział: Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz, Aleksander Baron oraz Malka Kafka.

Polska była niegdyś centrum kuchni aszkenazyjskiej, z potrawami takimi jak gefilte fisz, czulent i gęsie pipki, które zawsze wzbudzały wiele emocji a ich obrazy zachowały się w wielu wspomnieniach i pamiętnikach. Skąd w Nowym Jorku wzięły się białysy, bułki z cebulowym środkiem, których nazwa pochodzi od Białegostoku? Czy bajgle są nowością w Polsce? Czym są latkes i kto pierwszy je wymyślił? Czym jest „prawdziwa” żydowska kuchnia, gdzie możemy ją odnaleźć i czy istnieje jeszcze w Polsce?

W dyskusji udział wezmą:
★ Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (Gefilteria)
★ Aleksander Baron
★ Malka Kafka

Prowadzenie:
★ Aga Kozak

WSTĘP WOLNY.

Spotkanie będzie prowadzone w języku polskim i angielskim, zapewniamy tłumaczenie.

===

GEFILTERIA:
Duet Gefilteria rozpoczął swoją działalność w 2012 roku, pragnąć na nowo spopularyzować kuchnię żydowską ze Wschodniej Europy, przystosowując tradycyjne dania do smaków i oczekiwań młodego pokolenia. Wiosną i jesienią produkują oni swoje specialite de la maison - karpia po żydowsku; organizują też wyjątkowe spotkania kulinarne na całym świecie, podczas których odkrywają składniki tradycyjnej aszkenazyjskiej kuchni z nadzieją, że zainspirują w ten sposób uczestników do odkrycia jej niezwykłych potraw w zaciszu własnego domu i włączenia ich do swojego codziennego menu.
Liz Alpern jest współwłaścicielką brooklyńskiej Gefilterii i współautorką książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Liz podróżuje po świecie jako kucharka, testerka przepisów, edukatorka i przedsiębiorczyni. Magister Biznesu z Baruch College, Liz jest członkiem kadry pedagogicznej Programu Kulinarnej Przedsiębiorczości w Międzynarodowym Centrum Kulinarnym w Nowym Jorku. W roku 2016 znalazła się na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów, oraz na liście „Forward 50”. Mieszka na Brooklynie.
Jeffrey Yoskowitz jest współwłaścicielem brooklyńskiej Gefilterii i współautorem książki The Gefilte Manifesto: New Recipes for Old World Jewish Foods [Manifest karpia po żydowsku. Nowe przepisy ze starego żydowskiego świata] (Flatiron Books, 2016). Jeffrey organizuje spotkania z ludźmi na całym świecie jako przedsiębiorca, pisarz, kucharz i specjalista od piklowania. Jest uznanym autorytetem w dziedzinie kuchni żydowskiej; jego artykuły na temat kulinariów i kultury ukazują się w gazetach takich jak „The New York Times”, „The Atlantic” i innych. W roku 2014 został gościnnie zaproszony do programu James Beard House Kitchen, znalazł się też na liście Forbesa „30 osób przed 30-tką” w dziedzinie kulinariów. Mieszka na Brooklynie.

ALEKSANDER BARON
Aleksander Baron jeden z lepszych szefów kuchni młodego pokolenia, restaurator, publicysta kulinarny. Z wykształcenia artysta, rzeźbiarz, po warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych. Artystą pozostał, tylko z pracowni rzeźbiarskiej przeniósł się do kuchni. Znakiem rozpoznawczym Aleksandra Barona są jego autorskie kiszonki, które obecnie stanowią podstawę jego kuchni. Niepowtarzalny styl Barona jest rozpoznawany zarówno w Polsce i na świecie, dzięki licznym pokazom, w których uczestniczył jako reprezentant naszego kraju.
Jest on również współwłaścicielem i head chefem warszawskiej restauracji Solec 44, w której eksploruje granice kuchni polskiej, odświeża dawne przepisy i redefiniuje klasyki. Lokal jest rekomendowany przez organizację Slow Food Polska oraz znajduje się w żółtym przewodniku Gault&Millau Polska.
W ostatnich dwóch latach ukazały się również dwie publikacje książkowe autorstwa Aleksandra Barona - "Suwała, Baron i inni Przepisy i opowieści" (2015) oraz "Kiszonki i fermentacje" (2016). Pierwsza z nich została nagrodzona w tym roku w prestiżowym konkursie Gourmand World Coocbook Awards.

MALKA KAFKA
Restauratorka, start-uperka i promotorka dobrego życia. Fascynuje ją społeczny kontekst jedzenia – wspólne gotowanie, spożywanie posiłków przy jednym stole, dzielenie się jedzeniem. Zwraca dużą uwagę na aspekt odpowiedzialności za świat – co zjadam, skąd pochodzą produkty, jak produkować jedzenie zgodnie z zasadami zrównoważonej gospodarki.
Prowadzi sieć restauracji Tel Aviv Urban Food. Była gospodynią programu kulinarnego w Kuchnia + (Canal+). Wraz ze swoją mamą Esterą jest współautorką książki z tradycyjnymi przepisami żydowskimi. Wielokrotnie zapraszana jako ekspertka kulinarna do programów TV. Prowadzi pokazy kulinarne na wielu festiwalach również zagranicznych oraz warsztaty kulinarne.
Studiowała ekonomię oraz psychologię na Uniwersytecie Adama Mickiewicza w Poznaniu, gdzie z wyróżnieniem obroniła pracę magisterską na temat psychologii kreatywności.
Podczas pracy w organizacji z sektora NGO stworzyła i zorganizowała ogólnopolską kampanię promocyjną na rzecz równości. Kampania dotycząca podwójnego pochodzenia etnicznego – „Jestem Niemką – Jestem Polką” była prowadzona przy współpracy z Ministerstwem Pracy i Polityki Społecznej została nagrodzona wyróżnieniem podczas konferencji z okazji Europejskiego Roku Równych Szans dla Wszystkich (2007). Od tego czasu zaangażowana jest w działalność równościową. Dba o podejmowanie działań na rzecz równego dostępu ludzi do zasobów, jakimi są praca, zdrowie, żywność.

AGA KOZAK
dziennikarka, host programów TV, food culture consultant z wykształceniem kulturoznawczym i psychologicznym

Projekt realizowany przy wsparciu North American Council for the Legacy of Polish Jews oraz Stowarzyszenie Żydowski Instytut Historyczny w Polsce
ZAPRASZAMY SERDECZNIE!

**********

Food is vital in the Jewish culture – many dishes carry symbolic meaning, the ingredients come together according to the rules of kashrut, while the recipes, handed down from one generation to another, are at a premium. We invite you to a discussion dedicated to the Jewish cuisine, participated by Liz Alpern, Jeffrey Yoskovitz, Aleksander Baron and Malka Kafka.

25 October (Wednesday), 6 PM, free admission

Debate will be held in English with symultaneous translation

Poland was once the centre of the Ashkenazi cuisine which boasted dishes such as gefilte fish, tchulent and stuffed gooseneck – they all always stirred strong emotions, their images preserved in various memoirs and diaries. How did the bialeys – rolls stuffed with onions – make their way from Białystok to New York? Are bagels a novelty in Poland? What are latkes and who ‘invented’ them? What is the ”true” Jewish cuisine, where can we find it, does it still exist in Poland?

The participants in the discussion are:
★ Liz Alpern i Jeffrey Yoskowitz (Gefilteria),
★ Aleksander Baron,
★ Malka Kafka.

Chair: Aga Kozak.

The debate will be held at the auditorium of POLIN Museum of the History of Polish Jews, 6 Anielewicza Street, in Polish and English (with simultaneous translation).