Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Co zamówisz w sushi barze?

Co zamówisz w sushi barze?

reklama

Sushi to tradycyjna japońska potrawa, która składa się z gotowanego ryżu z dodatkiem octu ryżowego, alg oraz przeróżnych dodatków. W menu restauracji, które oferują sushi, można znaleźć poszczególne nazwy rolek. Wielu osobom, szczególnie laikom, niewiele mówią. A przecież każdy chciałby wiedzieć, co zamawia. Podpowiadamy, co kryje się pod poszczególnymi hasłami.

Przegląd menu – najpopularniejsze rodzaje

Nigiri-zushi to jedna z najpopularniejszych form podawania sushi. To formowane w dłoni podłużne kawałki ryżu wymieszane z octem ryżowym. Na górę kładzie się tej samej wielkości kawałek ryby, owoców morza czy japońskiego omletu. Pomiędzy górną warstwę, a ryż dodaje się również odrobinę wasabi. Czasami nigiri owija się kawałkiem alg, wówczas zyskuje miano Gunkan-maki. Z kolei kulki z ryżu z dodatkami na wierzchu nazywa się temarizushi. Te ostatnie zamówisz z dostawą do domu lub biura dzięki stronie: https://www.youmiko.pl/.

Maki-zushi to obok nigiri najchętniej wybierana forma sushi. Wałeczek z ryżu i dodatki zawija się w prasowane algi morskie – nori. Sushi masterzy do wykonania tej czynności wykorzystują specjalne bambusowe maty. Maki podaje się na talerzu z dodatkiem wasabi, sosem sojowym i marynowanym imbirem. W zależności od wielkości można wyróżnić hosomaki – najmniejsze kawałki, około 2-3 cm wysokości, chumaki 3-4 cm i futomaki – duże i płaskie, a ich średnica może mieć nawet do 6 cm. Maki można podzielić również ze względu na sposób podania – temaki to rożek z nori wypełniony dodatkami, uramaki na zewnątrz ma ryż, a pod jego warstwą kryje się nori.

Co jeszcze czeka na fanów sushi?

Chirashi-zushi podaje się w miseczce. Ryż i kawałki dodatków są ułożone w jednym naczyniu i pozwalają na komponowanie ich ze sobą wedle własnych upodobań. Taka forma podania jest niezwykle kolorowa i pięknie się prezentuje

Oshi-zushi powstają w specjalnej formie. Wszelkie składniki umieszcza się w niej, a następnie uciska przez jakiś czas. Po wyjęciu otrzymujemy idealny kształt prostopadłościanu. Nazw tego rodzaju dania jest wiele i zależą głównie od regionu podawania.

Inari-zushi to sushi w smażonym tofu. Swoim wyglądem często przypomina łódeczki wypełnione ryżem i dodatkami.

Warto pamiętać, że nie w każdym lokalu znajdziesz wszystkie rodzaje sushi. Wiele zależy od samych sushi masterów. Wege Sushi w Warszawie (https://www.youmiko.pl/vege-sushi-mokotow) w swojej ofercie ma wiele różnych rolek. Ich sekret tkwi w świeżych, starannie dobranych składnikach. Od ich dostępności zależą poszczególne pozycje w menu. Obsługa dokłada wszelkich starań, by zawsze serwować najwyższej jakości rolki. Jeżeli lubisz poznawać nowe smaki, to wizyta w https://www.youmiko.pl/restauracja-wege-warszawa z pewnością okaże się strzałem w dziesiatkę.

Dobrze przygotowane sushi z pewnością pozostaje na długo w pamięci. Warto wybierać miejsca, w których jakość składników ma kluczowe znaczenie. Wybierz się na wegańskie sushi i przekonaj się, że takie rolki mogą być najpyszniejszymi, jakie kiedykolwiek jadłeś!

reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
👍 Polub na FB 👍