Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Zalety i zastosowania opakowań plastikowych dla przemysłu spożywczego

Zalety i zastosowania opakowań plastikowych dla przemysłu spożywczego

reklama

Każdy producent żywności staje przed wyborem rodzaju opakowań dla swoich produktów. Zadanie nie jest łatwe – liczy się nie tylko cena, ale także wytrzymałość i bezpieczeństwo. Mając na uwadze wymienione aspekty, producenci artykułów spożywczych (zwłaszcza tych łatwo psujących się) często sięgają po tworzywo sztuczne. Jakie są zalety plastiku w kontekście bezpiecznego magazynowania i transportu?

Zastosowanie opakowań z plastiku w branży spożywczej

Tworzywa sztuczne zdominowały cały sektor FMCG. Z plastiku powstają m.in. butelki do napojów, kuwety do lodów, opakowania do produktów mleczarskich, wiaderka małolitrażowe, tacki do wyrobów garmażeryjnych, pojemniki plastikowe na zamówienie, opakowania cateringowe i wiele innych. Bez tworzyw sztucznych produkcja, transport i magazynowanie artykułów szybkozbywalnych wyglądałyby zupełnie inaczej. Dostęp do pewnych produktów byłby mocno ograniczony, a terminy przydatności do spożycia zdecydowanie krótsze. Znacznie więcej artykułów spożywczych lądowałoby na śmietniku. To pokazuje, jak ważną rolę w łańcuchu dostaw odgrywają właśnie plastikowe opakowania.

Zalety stosowania opakowań z plastiku w przemyśle spożywczym


Ochrona żywności

Opakowania z tworzywa sztucznego są odporne na uszkodzenia mechaniczne, w związku z czym doskonale sprawdzają się w transporcie żywności. Plastik zapewnia wysoką ochronę przed działaniem warunków atmosferycznych, takich jak promieniowanie UV i wilgoć, które mogą negatywnie wpłynąć na cechy organoleptyczne produktów spożywczych, w tym smak, zapach czy konsystencję. Stark Partner, producent kuwet do lodów , oferuje wysokiej jakości pojemniki ze szczelnymi pokrywami, które gwarantują przechowywanym produktom ochronę przed zanieczyszczeniami z zewnątrz do momentu pierwszego otwarcia i zerwania plomby.

Niska waga

Tworzywa sztuczne wykorzystywane do produkcji opakowań dla przemysłu spożywczego charakteryzują się niewielką gęstością i niską wagą. Dzięki temu transport produktów w plastikowych pojemnikach jest nie tylko tańszy, ale także bardziej ekologiczny. Zmniejszenie liczby pojazdów wykorzystywanych do przewozu żywności przekłada się na ograniczenie ilości emisji szkodliwych gazów uwalnianych w trakcie procesu spalania paliwa.

Wiele możliwości projektowania

Wiele rodzajów plastiku (m.in polipropylen) charakteryzuje się wysoką elastycznością (po podgrzaniu do odpowiedniej temperatury). To cecha, która przekłada się na dużą dowolność w formowaniu kształtów. Dzięki temu producenci mogą tworzyć unikalne projekty, które wyróżniają ich marki na tle konkurencji. Stark Partner to producent opakowań z tworzyw sztucznych, który oferuje usługę private package, czyli możliwość stworzenia opakowania na zamówienie.

Konkurencyjna cena

Koszt produkcji opakowań z tworzyw sztucznych jest stosunkowo niski w porównaniu do innych materiałów opakowaniowych wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. Dzięki temu ostateczna cena produktu jest przystępna dla konsumenta.

Możliwość recyklingu

Tworzywo sztuczne jest jednym z najlepiej recyklingowalnych materiałów. Kraje wysoko rozwinięte doskonale radzą sobie z jego odzyskiwaniem. Segregacja i przetwarzanie plastiku to czynności, które pozwalają znacznie ograniczyć szkodliwy wpływ tworzyw sztucznych na środowisko naturalne, czyniąc je akceptowalnymi ekologicznie.

reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧