Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Z jakiego innego mięsa można zrobić burgera?

Z jakiego innego mięsa można zrobić burgera?
Sekret idealnego burgera polega na odpowiednim doborze składników. Jednym z nich jest dobrej jakości mięso, najczęściej wołowe. Coraz częściej możemy spotkać się również z kotletem wieprzowym, drobiowym, rybnym, a także jagnięcym czy baranim. Jak widać w burgerach, możemy spotkać się z różną odmianą mięsa. Nie ma to jednak większego znaczenia. Najważniejsze, aby burger był z wysokiej jakości mięsa, które nie zawiera żadnych dodatków chemicznych. To, jaką alternatywę wybierzemy, zależy tylko i wyłącznie od naszego gustu w smaku.

[Dalsza część artykułu poniżej ⬇️]
reklama

Burger z wieprzowiną

Burgery wieprzowe to doskonały pomysł na zamiennik klasycznej wołowiny. Do jego przygotowania odpowiednia będzie łopatka wieprzowa. Takie mięso jest bardziej miękkie i soczyste. Ponadto jest wyjątkowe w swym smaku i aromacie. Idealnymi dodatkami tego wariantu jest surówka coleslaw, przygotowana z kapusty pekińskiej, cebuli i marchewki. Smaku dopełni plaster pomidora i ogórek konserwowy. Całość połączy lekko roztopiony ser cheddar. Taki burger podany z sosem majonezowym z dodatkiem papryczki chili zamknie całość w bułce maślanej.

Delikatny drób

Burger drobiowy inaczej zwany Chicken Burger w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy. Najczęściej robiony jest z mięsa kurczaka lub indyka. Podawany w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, z lekko  grillowanym serkiem halloumi i warzywami będzie idealnym połączeniem smaków. Całość zamknięta w pszennej bułce z dodatkiem sezamu i polana sosem BBQ dopełni aromatu całej potrawy. 

A może by tak rybka? 

Sekretem burgerów rybnych, czyli Fishburgerów jest wybranie dobrej jakości białej ryby np. dorsza lub halibuta. Często możemy spotkać się również z kotletem z morszczuka lub mintaja. Grillowane mięso jest bardzo soczyste i miękkie, a z resztą dodatków, czyli sałatą, pomidorem, stopionym parmezanem oraz sosem tatarskim tworzy kompozycje idealnie dobranych aromatów. Całość zamknie się w chrupiącej bułce orkiszowej. 

Soczysta jagnięcina

Szukając ciekawej alternatywy klasycznego mięsa, warto przetestować burgera z jagnięciną. Będzie wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku. Ciekawe połączenie aromatów uzyskamy, dodając jako dodatki pikle, sałatę, świeżego ogórka oraz ser mimolette. Sos z ostrej musztardy z dodatkiem papryczki chili podkreśli charakter jagnięciny. Idealnym pieczywem będzie tutaj dobrze wypieczona kajzerka.

Niedoceniona dziczyzna

Mniej znanym zamiennikiem mięsa wołowego, ale również wytwornego jest dziczyzna. Łączy ona w sobie dwie doskonale cechy – prostotę wykonania oraz doskonały surowiec. Trzeba jednak pamiętać, aby przed grillowaniem mięsa nie dodawać do niego soli, by nie straciło swojej soczystości. Doskonałymi dodatkami sprawdzą się tutaj grillowany oscypek z dodatkiem żurawiny, czerwona cebula oraz rukola. Całości kompozycji dopełni pełnoziarnista bułka z dodatkiem czarnego barwnika. 

Alternatywa dla burgerów w Pasibusie

Nie zawsze jednak jest ochota na burgera, ale z reguły w burgerowniach ich kuchnia opiera się tylko na tego rodzaju daniach. Świetną alternatywą dla nich może być Pasibus w Częstochowie, który oferuje swoim gościom także mega wypasione Włapy. Jest to lekka przekąska z mięsem i warzywami zawiniętymi w tortillę. Podawana jest w zestawie z frytkami i colą w niskich cenach. Oferta przygotowana jest zarówno dla mięsożerców, jak i wegan. Warto więc odwiedzić tę miejscówkę na https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/czestochowa/ i zamówić danie na wynos, na miejscu albo z dowozem do domu.

reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧