[Dalsza część artykułu poniżej ⬇️]
Burger z wieprzowiną
Burgery wieprzowe to doskonały pomysł na zamiennik klasycznej wołowiny. Do jego przygotowania odpowiednia będzie łopatka wieprzowa. Takie mięso jest bardziej miękkie i soczyste. Ponadto jest wyjątkowe w swym smaku i aromacie. Idealnymi dodatkami tego wariantu jest surówka coleslaw, przygotowana z kapusty pekińskiej, cebuli i marchewki. Smaku dopełni plaster pomidora i ogórek konserwowy. Całość połączy lekko roztopiony ser cheddar. Taki burger podany z sosem majonezowym z dodatkiem papryczki chili zamknie całość w bułce maślanej.
Delikatny drób
Burger drobiowy inaczej zwany Chicken Burger w ostatnich latach staje się coraz popularniejszy. Najczęściej robiony jest z mięsa kurczaka lub indyka. Podawany w chrupiącej panierce z płatków kukurydzianych, z lekko grillowanym serkiem halloumi i warzywami będzie idealnym połączeniem smaków. Całość zamknięta w pszennej bułce z dodatkiem sezamu i polana sosem BBQ dopełni aromatu całej potrawy.
A może by tak rybka?
Sekretem burgerów rybnych, czyli Fishburgerów jest wybranie dobrej jakości białej ryby np. dorsza lub halibuta. Często możemy spotkać się również z kotletem z morszczuka lub mintaja. Grillowane mięso jest bardzo soczyste i miękkie, a z resztą dodatków, czyli sałatą, pomidorem, stopionym parmezanem oraz sosem tatarskim tworzy kompozycje idealnie dobranych aromatów. Całość zamknie się w chrupiącej bułce orkiszowej.
Soczysta jagnięcina
Szukając ciekawej alternatywy klasycznego mięsa, warto przetestować burgera z jagnięciną. Będzie wyjątkowo soczysty i intensywny w smaku. Ciekawe połączenie aromatów uzyskamy, dodając jako dodatki pikle, sałatę, świeżego ogórka oraz ser mimolette. Sos z ostrej musztardy z dodatkiem papryczki chili podkreśli charakter jagnięciny. Idealnym pieczywem będzie tutaj dobrze wypieczona kajzerka.
Niedoceniona dziczyzna
Mniej znanym zamiennikiem mięsa wołowego, ale również wytwornego jest dziczyzna. Łączy ona w sobie dwie doskonale cechy – prostotę wykonania oraz doskonały surowiec. Trzeba jednak pamiętać, aby przed grillowaniem mięsa nie dodawać do niego soli, by nie straciło swojej soczystości. Doskonałymi dodatkami sprawdzą się tutaj grillowany oscypek z dodatkiem żurawiny, czerwona cebula oraz rukola. Całości kompozycji dopełni pełnoziarnista bułka z dodatkiem czarnego barwnika.
Alternatywa dla burgerów w Pasibusie
Nie zawsze jednak jest ochota na burgera, ale z reguły w burgerowniach ich kuchnia opiera się tylko na tego rodzaju daniach. Świetną alternatywą dla nich może być Pasibus w Częstochowie, który oferuje swoim gościom także mega wypasione Włapy. Jest to lekka przekąska z mięsem i warzywami zawiniętymi w tortillę. Podawana jest w zestawie z frytkami i colą w niskich cenach. Oferta przygotowana jest zarówno dla mięsożerców, jak i wegan. Warto więc odwiedzić tę miejscówkę na https://pasibus.pl/pl/lokalizacje/czestochowa/ i zamówić danie na wynos, na miejscu albo z dowozem do domu.






