[Dalsza część artykułu poniżej ⬇️]
Calamares fritos
Na początek: frytki z kalmarów. Do przygotowania tej potrawy oprócz samych kalmarów potrzebne są tylko dwa składniki: mąka, w której się je obtacza, oraz tłuszcz, w którym się je smaży. By ich spróbować, nie musisz wcale rezerwować wakacji na Costa del Sol. Jeśli Twoim miejscem zamieszkania jest Warszawa, restauracja hiszpańska na Koszykowej 55 serwuje doskonałe calamares fritos – koniecznie wybierz się tam z przyjaciółmi. Już pierwszy kęs sprawi, że myślami przeniesiesz się na hiszpańskie wybrzeże.
Gambas al ajillo
Krewetki z czosnkiem to klasyk kuchni hiszpańskiej. Podobnie jak w przypadku kalmarów i tutaj do pełni szczęścia wystarczą trzy składniki: krewetki, czosnek oraz masło. Krewetki smażone z czosnkiem to doskonałe w swojej prostocie połączenie smakowe, które przekona do siebie nawet zdeklarowanych przeciwników owoców morza. Jeśli należysz do tego grona – spróbuj krewetek w hiszpańskim wydaniu, a gwarantujemy, że zmienisz zdanie.
Pulpo a la gallega
Galicja to graniczący z Portugalią region położony na północno-zachodnim skraju Hiszpanii. Choć turystyczne foldery wspominają o nim stosunkowo rzadko, o Galicji bardzo często mówi się w kontekście kulinarnym. Dzieje się tak przede wszystkim za sprawą dania pulpo a la gallega, którego smak jest tak fenomenalny, że potrawa trafia do menu lokali gastronomicznych na całym świecie. Chodzi tu oczywiście o słynną ośmiornicę po galicyjsku, w samej Galicji znaną jako polbo á feira. Głowonóg gotowany jest w tradycyjnym miedzianym kociołku. Po wyjęciu z wody ośmiornicę skrapia się oliwą z oliwek, przyprawia solą oraz papryką i serwuje w towarzystwie ugotowanych ziemniaków.
Boquerones en vinagre
Kolejne z bardzo popularnych dań kuchni hiszpańskiej to boquerones en vinagre. Boquerones, czyli sardele, to niewielkie ryby o intensywnym smaku. Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego marynują je w occie, pod którego wpływem mięso sardeli zmienia kolor z jasnobrązowego na biały. Octowa kąpiel ma ponadto zabijać groźne bakterie. Przed podaniem sardele odsącza się z octu, a następnie skrapia oliwą z oliwek i dodaje przyprawy: sól, czosnek oraz pietruszkę.
Marmitako
Fani tuńczyka z pewnością skuszą się na marmitako, czyli zupę rybną wywodzącą się z północnych regionów Hiszpanii – Kraju Basków oraz Kantabrii. Oryginalny przepis pochodzi od rybaków łowiących w tych rejonach Oceanu Atlantyckiego. Marmitako przygotowywali oni jeszcze na statku, w przerwach od pracy. Zupa ta ma gęstą konsystencję, dzięki czemu jest bardzo sycąca. Główną rolę gra tu wspomniany już tuńczyk. W zależności od przepisu do garnka trafią również wszystkie bądź wybrane z następujących warzyw: pomidory, papryka, cebula, czosnek lub ziemniaki.






