Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Jak wybrać dobry chleb?

Jak wybrać dobry chleb?
Dla wielu osób pieczywo to podstawa codziennego jadłospisu. Ten produkt spożywczy jest dostępny w wielu różnych odsłonach. W dobrej piekarni znajdziesz chleb pszenny, pełnoziarnisty, żytni, na zakwasie, a nawet na maślance. Każdy rodzaj chleba posiada odmienne właściwości, strukturę i wyjątkowe walory smakowe. Czym kierować się przy wyborze pieczywa?

[Dalsza część artykułu poniżej ⬇️]
reklama
Dobry chleb powinien być smaczny, chrupiący i zrobiony z kilku podstawowych składników. Do stworzenia aromatycznego pieczywa zwykle wykorzystuje się jedynie mąkę, zakwas i/lub drożdże oraz sól. Szeroki wybór chlebów powszednich, foremkowych oraz bochenków oferuje piekarnia i cukiernia Familijna. Przeczytaj artykuł i dowiedz się, jakie cechy powinien mieć dobry chleb!

Rodzaj mąki



Jeśli przy zakupie pieczywa, kierujesz się głównie jego kolorem, najwyższy czas to zmienić. Kolor chleba może wynikać z zastosowanych barwników i nie zawsze świadczy o jego jakości. Znacznie ważniejszym parametrem jest rodzaj mąki, jakiego użyto do produkcji chleba. Najlepsze chleby są wypiekane z mąki żytniej, pszenno-żytniej lub mąki pszennej typu graham.

Poza rodzajem mąki warto też zwrócić uwagę na jej typ, czyli liczbę umieszczaną obok informacji o rodzaju mąki. Im wyższa liczba, tym pieczywo będzie zawierało więcej błonnika, witamin z grupy B, magnezu i cynku, ponieważ ziarna zostały zmielone razem z otoczką i bielmem. Jednak jeśli cierpisz na choroby przewodu pokarmowego, lepszym wyborem dla Ciebie będą delikatniejsze chleby, które w swoim składzie mają mniej błonnika.

Jak rozpoznać dobry chleb?



Renomowana piekarnia oferuje bogaty wybór pieczywa wypiekanego zgodnie z wielopokoleniowymi tradycjami. Takie chleby znacząco różnią się od pieczywa, które zawiera sztuczne barwniki, konserwanty i emulgatory. Dobry chleb możesz rozpoznać po twardej i spękanej skórce. Prawdziwe pieczywo na zakwasie jest zbite, nie kruszy się, a w środku ma niewielkie pory. Bardzo ważną cechą, którą również warto sprawdzić przed zakupem, jest sprężystość pieczywa. Dobrej jakości chleb po zgnieceniu wraca do swojego pierwotnego kształtu i nie rozpada się w trakcie krojenia.

Wiele cennych właściwości posiadają chleby na zakwasie. Są one cięższe i twardsze od chleba drożdżowego. Pieczywo na zakwasie charakteryzuje się również lekko gliniastą fakturą, ma kwaskowaty zapach i smak, a czasem możne delikatnie oblepiać nóż przy krojeniu. Istotnym wskaźnikiem jakości chleba jest także jego data przydatności do spożycia, która powinna wynosić nie więcej niż kilka dni. Zwróć również uwagę, w jaki sposób zapakowano pieczywo. Większość produktów pakowanych hermetycznie ma w swoim składzie sporo polepszaczy i konserwantów.

Podstawą prawdziwego, tradycyjnego chleba jest dobry zakwas. Takie pieczywo ma wyśmienite walory smakowe, jest zdrowe i sycące. Dzięki zmianom biochemicznym, które zachodzą w procesie fermentacji, składniki odżywcze pochodzące z mąki razowej są bardzo dobrze przyswajane przez nasz organizm. Chleb na zakwasie można bezpiecznie przechowywać nawet do 7 dni po upieczeniu.
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📱 Kanał nadawczy 📱