Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Orientalne techniki gotowania – smażenie w woku, gotowanie na parze i marynowanie

Orientalne techniki gotowania – smażenie w woku, gotowanie na parze i marynowanie
Azjatyckie menu bazuje na konkretnych produktach jak m.in. makarony ryżowe, mięso, ryby, sos sojowy, czy imbir. Łącząc produkty i przyprawiając odpowiednimi dodatkami, można wydobyć głębię smaku. W całym tym procesie ważne jest także to, jakich technik gotowania używa się do przygotowania posiłków. Sprawdźmy wybrane z nich.

[Dalsza część artykułu poniżej ⬇️]
reklama

Smażenie w woku – sposób na szybkie i smaczne dania azjatyckie



Woki, czyli głębokie, przypominające misę specjalne duże patelnie to naczynia, które automatycznie kojarzą się nam z kuchnią chińską. Umieszcza się je na dużym ogniu, by w wysokiej temperaturze smażyć rozmaite produkty i robić z nich pyszne dania, jak np. stir-fry z makaronem, chrupiącymi warzywami, mięsem, krewetkami lub tofu. Możesz zamówić ser tofu na sklep.kuchnieswiata.com.pl. Dużą popularnością cieszą się także potrawy typu chow mein, czyli smażony makaron z warzywami i sosem, czy fried rice z ryżem, jajkiem, dodatkami roślinnymi i sosem sojowym.

Do smażenia w woku najczęściej używa się takich mięs jak np. kurczak, kaczka, wołowina lub wieprzowina, a także popularnych w Azji warzyw m.in. papryki, cukinii, brokułów, marchewki, grzybów mun, czy pędów bambusa. Składniki powinny wylądować w odpowiednio rozgrzanym naczyniu na małej ilości tłuszczu. Muszą być dodawane w odpowiedniej kolejności. Produkty mięsne i warzywne powinieneś pokroić na drobne kawałki, by szybko i równocześnie się smażyły.

Zdrowe orientalne potrawy gotowane na parze



Smaczna kuchnia orientalna słynie ze zdrowych propozycji. Przygotowywanie jedzenia na parze jest jedną z najzdrowszych technik obróbki termicznej pożywienia. Tak ugotowany posiłek zachowuje najwięcej wartości odżywczych. Do tej metody Azjaci wykorzystują m.in. drewniane i bambusowe parowary. W specjalnych koszyczkach można piętrowo ułożyć poszczególne składniki, by gotowały się jednocześnie.

Do parowarów wrzuca się praktycznie wszystko – różne rodzaje mięs, ryby, warzywa i owoce morza. Na parze przyrządza się również np. koreańskie pierogi mandu, czy puszyste bułeczki bao. Tak przygotowane jedzenie jest lekkostrawne, czyste w smaku i soczyste. Można je doprawić rozmaitymi przyprawami i dodatkami jak m.in. dipy z sosu rybnego lub sojowego.

Marynowane jedzenie – poznaj smaki Azji



W krajach Orientu popularne jest również marynowanie żywności, a każdy region ma w tej dziedzinie swoje własne tradycje i wypracowane metody. W Chinach osiąga się głębie smaku i aromatu, wykorzystując marynatę na bazie sosu sojowego, czosnku, imbiru oraz wina ryżowego. Rozmaite produkty azjatyckie możesz znaleźć na stronie https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/.

Japończycy tworzą słodko-słone kompozycje, sięgając po m.in. pastę miso, ocet ryżowy i wino mirin. W Korei ogromną popularnością cieszą się zdrowe warzywa w marynacie – kimchi, czyli fermentowana kapusta pekińska i inne dodatki, zalane pastami z chili, imbiru, czosnku, cukru i sosu rybnego.

Warto w swoich kulinarnych zmaganiach inspirować się azjatycką kuchnią. Dzięki temu można odkrywać bogactwo smaków Azji, testując nowe połączenia, które są nie tylko smaczne, ale i zdrowe.
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📱 Kanał nadawczy 📱