Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Nasze ulubione pizzerie w Warszawie

Nasze ulubione pizzerie w Warszawie

reklama
Rankingów typu najlepsza pizza w Warszawie jest w sieci pełno. Niemniej z uwagi na planowane otwarcie restauracji po lockdownie (ogródki już za kilka dni! więcej szczegółów tutaj) postanowiliśmy opublikować w pełni subiektywną listę naszych ulubionych pizzerii, a na niej są...
(kolejność przypadkowa)

Ciao a tutti



Właściciele na stronie pizzerii piszą: "Włoska gościnność, która zawsze była bliska także nam, przerodziła się w marzenie, by Ciao a Tutti stało się miejscem spotkań, wspólnego biesiadowania i rozmów na temat najsłynniejszego i najbardziej lubianego dania na świecie". Trudno powiedzieć, czy to się udało, bo my przy jedzeniu tej pizzy z reguły mówimy tylko "mmm, pycha!", "ale to dobre!", "ten kawałek, to jeszcze mój, prawda?" i tym podobne... 😀

Jeśli jak my, jesteście fanami pizzy neapoletańskiej, to musicie odwiedzić jeden z lokali Ciao a tutti (obecnie są już trzy w Warszawie: pierwszy lokal przy al. Niepodległości 217, Ciao a Tutti Due, na Mokotowie, przy ul. Dąbrowskiego 27 oraz Ciao a Tutti Żoli, przy ul. Zygmunta Hübnera 2).

Ciao a tutti



Spacca Napoli



Swego czasu trafiła już do naszego cyklu #jemyzwaw4free. Nadal pozostaje w naszych sercach (i brzuchach!), a opis zamieszczony na stronie restauracji idealnie oddaje charakter tej pizzy: "smak prosty i niezapomniany w swojej wyjątkowości"! Polecamy! 😋

Pierwszy lokal Spacca Napoli znajduje się przy Świętokrzyskiej 30, drugi, otwarty w zeszłym roku przy Ludnej 1A.

Spacca Napoli



Trattoria Rucola



Ale jak to? Sieciówka w zestawieniu? Owszem! Bo pizza w Rucoli jest pyszna! Cieniutkie ciasto i wysokiej jakości dodatki robią robotę! ;) Według słów na stronie Rucoli "pizza oferowana w naszych restauracjach smakuje jak prawdziwa pizza serwowana turystom w niewielkim rzymskim lokalu..." - nie zgadzamy się - mieliśmy kiedyś okazję zjeść pizzę w Rzymie i w Rucoli jest lepsza. 😀 A że rozrosło się to w sieciówkę (obecnie 6 lokali w Warszawie), to dowód, że nie tylko nam smakuje.

Trattoria Rucola



przyjemność warszawska


a.k.a. wege przyjemność

Znów pizza neapoletańska, ale w wersji wegańskiej. I choć dania wegańskie (weganie, nie obrażajcie się!) nie kojarzą nam się z najlepszym smakiem, to tutaj udowodnili, że się mylimy!

Niestety, w momencie pisania tych słów, weszliśmy pierwszy raz od dawna na ich Facebooka i dowiedzieliśmy się, że lokal zniknął z (nie)aktualnej lokalizacji i do odwołania działa tylko w dowozie. Czekamy na powrót! A póki co pozostaje opcja z dowozem. 🙂

przyjemność warszawska



Pizza Boyz



No dobra, w tym lokalu czujemy się wyjątkowo staro z uwagi na bardzo młodą klientelę. Co tak naprawdę nam nie przeszkadza, a na pewno jest celowe, o czym świadczy bycie "liderem na polskim rynku wśród restauracji specjalizujących się w amerykańskiej kuchni typu ‹‹foodporn››". Nie spotkaliśmy się dotąd z tego typu kuchnią, brzmi, jakby potrawy miały ładnie się prezentować na zdjęciach i nic więcej, ale jest dobrze! Naprawdę pizza była #pycha 😉

Lokal mieści się przy Marszałkowskiej 17, a razem z nim w jednej przestrzeni jest też Mr. Pancake, więc gdy macie ochotę na amerykańskie naleśniki, to też dobry adres. 😏

Pizza Boyz



Salsiccia Pizzeria Napoletana



Kolejna pizza neapoletańska, ale co poradzić, że to nasza ulubiona? Ten lokal odkryliśmy niedawno, już w czasie lockdownu, zatem na razie próbowaliśmy tylko w dowozie i nigdy się nie zawiedliśmy! (no dobra, raz straaasznie długo czekaliśmy na dostawcę, ale to było w dzień pizzy i wszyscy wtedy zamawiali 😉 ).

O co w ogóle chodzi z tą neapoletańską? "Pizza Napoletana ma średnicę ok 32, maksymalnie 35cm, brzegi są obficie wyrośnięte i spieczone, ale nie chrupiące. Środkowa część pizzy charakteryzuje się cienkim jak pergamin ciastem, oraz wilgotnym nadzieniem, co powoduje, że naszą pizzę ciężko się je rękoma. Pizza przygotowana jest według tradycyjnej włoskiej receptury z dodatkiem bardzo dojrzałych, o wydłużonym kształcie pomidorów San Marzano, mozzarelli di bufala, oliwy extra vergine i świeżej, soczystej bazylii." [opis ze strony Salsiccia]

Salsiccia ma obecnie dwa lokale: na Pradze Południe, przy Łukowskiej 7A i na Bemowie przy ppłk. W. Szadkowskiego 2a.

Salsiccia Pizzeria Napoletana



Bez Słowa



Nie jest to lokal nastawiony tylko na sprzedaż pizzy, bo mają też śniadania, czy zupy, ale pizza naprawdę wychodzi im dobra (z resztą reszta też)! 😀 Ciasto jest chrupiące, a na dodatkach się nie oszczędza.

Do tego lokalizacja knajpy sprawia, że jest wyjątkowa. Niby na Ursynowie (ul. Fosa 3), ale czujesz się jak na Mazurach! Najciekawszy ogródek w mieście. 😍 Polecamy szczególnie w ciepłe dni.

A od nas jeszcze duuuży plus za organizację wydarzeń kulturalnych wieczorami, czy animacji dla dzieci w ciągu dnia. Liczymy, że w tym sezonie program też będzie ciekawy! 🤩

Bez Słowa



... i to tyle od nas. 😉

Smacznego! 😃😋
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę