Hashimoto to choroba autoimmunologiczna, która ściśle wiąże się z niedoczynnością tarczycy. Choć praktycznie każdy przypadek tego schorzenia wymaga interwencji medycznej, skuteczność kuracji możemy poprawić samodzielnie. Naukowcy jednoznacznie stwierdzili powiązanie między przyczynami chorób autoimmunologicznych, a pokarmami, jakie spożywamy. Nie istnieje żadna konkretna dieta, która mogłaby całkowicie zapobiec Hashimoto lub wyleczyć ją w całości. Można jednak wprowadzić wiele zmian żywieniowych, które z pewnością wspomogą proces leczenia.
Na czym polega Hashimoto i jak zapobiegać tej chorobie?
W chorobie Hashimoto organizm wytwarza przeciwciała przeciwko hormonom tarczycy i je atakuje. To upośledza zdolność tarczycy do wytwarzania hormonów, prowadząc do stopniowego pogorszenia funkcji i ostatecznie niedoczynności tarczycy.
Przy Hashimoto organizm wytwarza przeciwciała przeciwko naturalnym hormonom tarczycy. To upośledza zdolność organu do wytwarzania nowych hormonów. W dłuższej perspektywie prowadzi to do stopniowego pogorszenia funkcji tarczycy i ostatecznie jej niedoczynności.Leczenie Hashimoto najczęściej polega na uzupełnianiu hormonów lekiem znanym jako lewotyroksyna. Jeśli lekarz zdiagnozuję chorobę tarczycy, która obniża naturalny poziom hormonów, pacjent prawdopodobnie przez większość życia będzie musiał przyjmować leki. Nie oznacza to jednak, że nie możemy pomóc organizmowi w walce. To, co jemy i jak jemy może mieć duży wpływ na powodzenie planu leczenia. Odpowiednia dieta w Hashimoto może potencjalnie poprawić ogólną jakość zdrowia pacjenta. Zmiany żywieniowa powinny przede wszystkim skupiać się na unikaniu pokarmów, które mogą przyczynić się do zapalenia. Kiedy w organizmie występuje stan zapalny, wytwarza się więcej przeciwciał. Prowadzi to do zwiększonej aktywności choroby autoimmunologicznej.
Co jeść, a czego unikać przy chorobie Hashimoto?
Zdrowe pokarmy, które warto spożywać przy chorobie Hashimoto, to:
- owoce i warzywa;
- zdrowe tłuszcze;
- ziarna bezglutenowe;
- nasiona, orzechy i masło orzechowe;
- fasola i soczewica;
- zioła i przyprawy;
- napoje niesłodzone;
- białko zwierzęce - z umiarem!
Unikać powinniśmy natomiast pokarmów z dodatkiem cukru, smażonego jedzenia, fast foodów, żywności wysoko przetworzonej oraz tej, która zawiera gluten. W niektórych przypadkach dostarczenie wszystkich niezbędnych składników odżywczych w żywności nie będzie możliwe. Wówczas konieczne może się okazać żywienie doustne (więcej na ten temat tutaj - https://zywieniemaznaczenie.pl/zywienie-kliniczne/zywienie-doustne/).
Warto pamiętać, że nawet niektóre zdrowe pokarmy mogą pogorszyć stan chorego, jeśli spożywa on ich za dużo lub za mało. Przykładowo: badania wykazały, że ludzie, którzy spożywają dużo mięsa, są otyli lub jedzą mało owoców i warzyw mają wyższe wskaźniki choroby Hashimoto.
Wiele zależy od konkretnego przypadku
Istnieje wiele produktów spożywczych, które mogą wspomagać lub utrudniać prawidłowe funkcjonowanie tarczycy. Powszechnie uważa się, że odpowiednia dieta pomaga w leczeniu Hashimoto. Jednak jej skuteczność w dużej mierze zależy od stanu zdrowia i organizmu konkretnego pacjenta. Najlepiej poprosić o poradę zaufanego lekarza, który oceni stan pacjenta i doradzi, na jakie produkty powinien on zwrócić szczególną uwagę.