Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Zima kojarzy się nam wszystkim z mrozem i opadami śniegu. Co roku śnieg pokrywa ponad 46 milionów kilometrów kwadratowych powierzchni ziemi, co stanowi 31% powierzchni lądów. W wielu regionach świata śnieg jest głównym źródłem wody. Na spotkaniu dowiecie się jak powstają płatki śniegu i dlaczego są różne? Dlaczego jedne płatki śniegu są ogromne, a inne bardzo drobne? Dlaczego raz śnieg idealnie nadaje się do lepienia bałwana, a kiedy indziej rozsypuje się nam w rękach? Czy wszystkie śnieżynki mają 6 ramion, a śnieg jest zawsze biały? Czy może nam się coś stać jeśli zjemy śnieg?
Prelegent: dr Bartłomiej Luks - adiunkt w Zakładzie Badań Polarnych i Morskich IGF PAN. Jego główne zainteresowania badawcze to reakcja lodowców na zmiany klimatu, bilans masy lodowców, właściwości fizyczne śniegu i rozkład pokrywy śnieżnej w rejonach niezlodzonych Svalbardu. Brał udział w kilkudziesięciu projektach badawczych Arktyce i Antarktyce, skupiających się na bilansie masy lodowców, właściwościach fizycznych pokrywy śnieżnej oraz zanieczyszczeniach i drobnoustrojach deponowanych w pokrywie śnieżnej.
Aby wziąć udział w webinarium, należy zapisać się przez formularz >> link
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach:
wykład
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie