Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
🧂🍳🥗 Zajrzyjmy do talerzy warszawiaków z ostatnich 30 lat i dowiedzmy się, jak dieta i kulinarne mody odzwierciedlały nasze aspiracje oraz panujące trendy.
Czy jedzenie było motorem, czy też wynikiem zmian kulturowych? 🗽🍟
Czy w 2005 roku gotowało się raczej według przepisów z „Poradnika Domowego”, czy z nowych kulinarnych formatów TVN? 🥑🌿
Czy ten, kto jadł sushi, wciągał też pho na Stadionie Dziesięciolecia, czy raczej wolał bezpieczną przestrzeń lokali z kartami klubowymi? 🍜
Czy papierowy kubek z caffè latte sprawiał, że Śródmieście stawało się Manhattanem, a my – Carrie Bradshaw? ☕
I w końcu: czy współczesna Warszawa jest stolicą żurku i pierogów, jak zdaje się sugerować kulinarna mapa Starówki, a może wegańskiego ramenu? 🥟🥢
Na podróż przez kulinarne (i aspiracyjne) oblicza stolicy zapraszają:
🟣prowadząca spotkanie🟣
👉🏼Katarzyna Pruchnicka – dziennikarka radiowa, prowadząca program Bistro i współprowadząca audycję Z czym to się je w Radio 357;
gościnie i goście:
👉🏼Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka bloga Kuchniokracja;
👉🏼Basia Kłosińska – restauratorka, współwłaścicielka Wozowni i Lupo Pasta Fresca;
👉🏼Klaudia Górak – połowa duetu Peaches Gastro Girls, od lat związana z warszawską gastronomią, pasjonatka podróży i twórczyni wyjątkowych wegańskich dań w Peaches;
👉🏼Vienio, czyli Piotr Więcławski – raper i producent z warszawskiej grupy Molesta Ewenement, pasjonat kuchni i jedzenia.
Miejsce: Big Book Cafe MDM, ul. Koszykowa 34/50
👨🏼🦽👩🏼🦽 wydarzenie odbywa się na piętrze bez windy, osoby z niepełnosprawnością ruchową prosimy o kontakt: link