Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Sąsiedzkie spotkania kulinarne | Karnawałowe faworki
Warto samemu gotować i piec – wtedy wiemy, z jakich składników i w jaki sposób nasze jedzenie zostało przygotowane. Wierzymy, że wspólna praca sprawia, że podtrzymujemy tradycje domowe, w czasie których wzmacniają się więzi międzypokoleniowe. W końcu wracamy z rozrzewnieniem do smaków dzieciństwa i chwil, gdy nasze babcie i mamy, którym często towarzyszyliśmy w kuchni, uprawiały kulinarne czary. To wspomnienia na całe życie!
Co przygotuję?
Zapraszamy wszystkich zainteresowanych wspólnym gotowaniem na kolejne "Sąsiedzkie spotkanie kulinarne". Podczas najbliższej wizyty w kuchni Pałacyku Konopackiego przygotujemy tradycyjny karnawałowy przysmak: faworki, zwane też chrustem.
Dla kogo są zajęcia?
Zapraszamy wszystkich sąsiadów: zarówno początkujących, jak i osoby z wieloletnim kulinarnym doświadczeniem.
Czy muszę coś przynieść?
Tak, każdy przynosi ze sobą potrzebne produkty.
Lista potrzebnych składników:
Składniki na faworki:
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g
pół szklanki kwaśnej śmietany 18 % - 150 g
4 żółtka dużych jajek - 90 g
łyżka masła
łyżeczka cukru pudru
łyżka spirytusu
szczypta soli
Pozostałe składniki
500 ml smalcu lub oleju do smażenia
około 1/4 szklanki cukru pudru do oprószenia faworków
Warto też pamiętać o zabraniu odpowiednio dużego pojemnika na przygotowane faworki, aby się nie połamały w drodze do domu. 🙂
Ile kosztują spotkania?
Nic! Zajęcia są bezpłatne, ale obowiązują na nie zapisy.