Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Kuchnia od kuchni | Natalia Mętrak-Ruda rozmawia z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek i Maciejem Nowickim

Kuchnia od kuchni | Natalia Mętrak-Ruda rozmawia z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek i Maciejem Nowickim
📅 Data: piątek, 5 lipca 2024

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:30

📌 Miejsce: Warszawa - Wola, Pokój na lato, ul. Grzybowska 79 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


W tym sezonie wracamy ze spotkaniami wokół kulinariów! 🥗🥙🍜🧁🥝🍋🥑

Natalia Metrak-Ruda, kulturoznawczyni i autorka książki o historii wegetarianizmu, a przede wszystkim prowadząca profil i bloga Przeszłość od Kuchni, rozmawia z zaproszonymi gośćmi i gościniami o jedzeniu.

Na trzech spotkaniach poruszmy tematy związane z kuchnią polską – tą historyczną i tą stereotypowo uznawaną za polską 🥟🥔; porozmawiamy o zdrowym gotowaniu w nurcie less i zero waste, czyli zwracaniu uwagi na składniki lokalne, sezonowe i świeże 🥦🥕🧅; wreszcie porozmawiamy o łączeniu kultur kulinarnych i tradycjach polskich i zagranicznych łączących ludzi przy stole 🍜🍕.

Spotkanie pierwsze: SCHABOWY, CZYLI OPOWIEŚĆ O KUCHNI (NIE)POLSKIEJ

Na pierwszym spotkaniu porozmawiamy z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (IG: @kuchniokracja), specjalistką od polskiej dyplomacji kulinarnej i wykładowczynią Food Studies na uniwersytecie SWPS i Maciejem Nowickim (IG: @maj_nowicki), szefem kuchni w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, specjalistą od kuchni historycznej.

Zastanowimy się, czym tak naprawdę jest kuchnia polska i jak interpretujemy ja obecnie. Odpowiemy na kluczowe pytania, które zaprzątają myśli każdego człowieka zainteresowanego kulinariami: czy schabowy jest polskim daniem tradycyjnym, kto tak naprawdę wynalazł pierogi i o co chodzi z kapłonami i szczeżujami.

Ekspertki_ci:
🟢dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek🟢
orientalistka, specjalistka od turystki i dyplomacji kulinarnej, marki narodowej i marketingu miejsc, kierowniczka Food Studies na Uniwersytecie SWPS. Autorka książek o kulturach kulinarnych i zdobywczyni wielu światowych nagród w tym: wielu Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique, Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Prowadzi kursy, szkolenia oraz wykłady. Promuje kuchnię polską za granicą. Prowadziła wykłady o polskiej kulturze kulinarnej dla Guangdong University of Foreign Studies, Pekińskiego Uniwersytetu Studiów Międzynarodowych Er Wai czy Chulalongkorn University w Bangkoku.

🟡Maciej Nowicki🟡
szef kuchni Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie, gdzie współtworzy program edukacyjno-badawczy "Ogród-Kuchnia-Stół" poświęcony kuchni polskiej. Doświadczenie zawodowe zdobywał w Wielkiej Brytanii oraz Francji. Po okresie fascynacji nowoczesną kuchnią europejską postanowił połączyć swoje zamiłowanie do historii ze sztuką kulinarną i poświęcił się pracy rekonstruktorskiej oraz polskim przepisom pochodzącym z XVI-XX wieku. Jest miłośnikiem i popularyzatorem dawnych odmian warzyw, owoców oraz dzikich roślin jadalnych. Obok teorii rekonstrukcji zajmuje się naukami sensorycznymi i obszarami znaczeniowymi w tradycjach kulinarnych. Współlaureat prestiżowej nagrody Europa Nostra 2019,wyróżniony tytułem Szef kuchni tradycyjnej 2019 Gault&Millau Polska. Promuje tradycyjną kuchnię Polski, nie tylko w kraju, lecz także na świeciem.in. we Francji, USA, ZEA, Japonii, Korei, Chinach czy Jordanii.

Prowadzenie:
🔵Natalia Mętrak-Ruda🔵
tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, doktorka kulturoznawstwa, dziennikarka kulinarna. W jej przekładzie ukazało się ponad pięćdziesiąt pozycji, w tym Córka papieża noblisty Dario Fo i bestsellerowa seria „Heartstopper”. Publikowała w „Smaku”, „Ustach” i Vogue.pl, przez lata pisała o kuchni polskiej w anglojęzycznej sekcji portalu Culture.pl. Prowadzi bloga o historii kulinariów Przeszłość od kuchni.

To spotkanie jest pierwszym z trzech spotkań w autorskim cyklu Kuchnia od kuchni.
Spotkanie drugie: MAKE LESS AND ZERO WASTE GREAT AGAIN odbędzie się 19 lipca;
Spotkanie trzecie: WŁOCHY CZY WIETNAM, CZYLI KULINARNE STARCIE ULUBIONYCH SMAKÓW POLAKÓW odbędzie się 9 sierpnia.

Wstęp na wydarzenia jest wolny.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wola lub w kategoriach: spotkanie wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧