Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Kuchnia od kuchni | Spotkanie z Dominiką Wójciak i Darią Rogowską
W tym sezonie wracamy ze spotkaniami wokół kulinariów! 🥗🥙🍜🧁🥝🍋🥑
Natalia Metrak-Ruda, kulturoznawczyni i autorka książki o historii wegetarianizmu, a przede wszystkim prowadząca profil i bloga Przeszłość od Kuchni, rozmawia z zaproszonymi gośćmi i gościniami o jedzeniu.
Na trzech spotkaniach poruszmy tematy związane z kuchnią polską – tą historyczną i tą stereotypowo uznawaną za polską 🥟🥔; porozmawiamy o zdrowym gotowaniu w nurcie less i zero waste, czyli zwracaniu uwagi na składniki lokalne, sezonowe i świeże 🥦🥕🧅; wreszcie porozmawiamy o łączeniu kultur kulinarnych i tradycjach polskich i zagranicznych łączących ludzi przy stole 🍜🍕.
Spotkanie drugie: MAKE LESS AND ZERO WASTE GREAT AGAIN.
Na drugim spotkaniu porozmawiamy o zdrowej kuchni i tym, jak możemy gotować bardziej świadomie, w zgodzie z naturą, porami roku i reszcie – less i zero waste. Gościniami rozmowy będą Dominika Wójciak – Jarzynova (IG: @jarzynova), autorka książek kucharskich, zwyciężczyni 3 edycji Master Chefa i Daria Rogowska (IG: @ekocentryczka), blogerka, instagramerka, autorka ksiązek kucharskich, propagatorka nurtu zerowaste.
Dowiemy się, jak jedzenie może wpływać na nasz dobrostan i jak nasze wybory kulinarne mogą wpływać na dobrostan planety.
🟡DOMINIKA WÓJCIAK🟡
Zwyciężczyni III edycji programu MasterChef, autorka książek kucharskich. Z wykształcenia geodetka, z zamiłowania podróżująca pasjonatka dobrego jedzenia. Kolekcjonuje kulinarne doświadczenia z całego świata oraz gromadzi egzotyczne przyprawy, które z błyskiem w oku wykorzystuje w lokalnej i sezonowej kuchni. Regularnie kisi cytryny na zmianę z polskim kimchi do którego wykorzystuje między innymi czosnek niedźwiedzi, botwinę i młodą kapustę. Szerzej znana jako Jarzynova - IG @jarzynova.
🟠DARIA ROGOWSKA🟠
ekoedukatorka i twórczyni prostych roślinnych przepisów. Bliska jest jej idea less waste, robię co w jej mocy, żeby w kuchni nic się nie marnowało. Prowadzi warsztaty kulinarne, ucząc jak przygotowywać sezonowe, roślinne potrawy. Lubi pokazywać, że dieta roślinna jest prosta i nie wymaga wiele czasu. W wolnym czasie biega, czyta i chodzi na długie spacery z psem Zośką. Można ją znależć w sieci na ekocentryczka.pl i IG @ekocentryczka
Prowadzenie:
🔵Natalia Mętrak-Ruda🔵
tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, doktorka kulturoznawstwa, dziennikarka kulinarna. W jej przekładzie ukazało się ponad pięćdziesiąt pozycji, w tym Córka papieża noblisty Dario Fo i bestsellerowa seria „Heartstopper”. Publikowała w „Smaku”, „Ustach” i Vogue.pl, przez lata pisała o kuchni polskiej w anglojęzycznej sekcji portalu Culture.pl. Prowadzi bloga o historii kulinariów Przeszłość od kuchni.
To spotkanie jest drugim z trzech spotkań w autorskim cyklu Kuchnia od kuchni.
Spotkanie trzecie: WŁOCHY CZY WIETNAM, CZYLI KULINARNE STARCIE ULUBIONYCH SMAKÓW POLAKÓW odbędzie się 9 sierpnia.
Wstęp na wydarzenia jest wolny.
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie