Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Transformacja smaku. Jak zmieniło się jedzenie w Polsce od 1989 roku?

Transformacja smaku. Jak zmieniło się jedzenie w Polsce od 1989 roku?
📅 Data: wtorek, 24 września 2024

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, ul. Warecka 4/6 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama
We wtorek 24 września zapraszamy do Pracowni Duży Pokój na spotkanie o tym, jak od końca PRL-u przeobrażał się nasz talerz, zarówno ten w domowym zaciszu, jak i przy restauracyjnym stoliku.

W 1989 r., po ponad czterech dekadach kuchni zdominowanej przez gospodarkę centralne sterowaną, dieta mieszkańców i mieszkanek Polski zaczęła ulegać dynamicznym zmianom. Przez kolejne 35 lat doszło do otwarcia się naszych gustów kulinarnych na nowe smaki z innych części świata i upowszechnienia dziesiątek produktów, które przez lata PRL-u stanowiły trudno dostępny luksus lub były w ogóle nieobecne.

Co zmieniło się w naszym podejściu do jedzenia „na mieście”? Co o naszej kuchni sądzą obcokrajowcy? Czemu dieta roślinna budzi tak duże kontrowersje w polskiej debacie publicznej? Porozmawiają o tym dr Renata Hryciuk, antropolożka społeczna, zajmująca się m.in. antropologią jedzenia i konsumpcji oraz Monika Kucia – dziennikarka, kuratorka, twórczyni wydarzeń kulinarno-artystycznych. Spotkanie poprowadzi Maciej Zawistowski.

wtorek 24 września, godz. 18:00
Pracownia Duży Pokój, ul. Warecka 4/6, Warszawa
(wejście od ul. Kubusia Puchatka)

Szczegółowe informacje o dostępności znajdują się na stronie: link
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📱 Kanał nadawczy 📱