Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
„Chanuka. Świąteczny przepiśnik” - spotkanie z Agnieszką Kuś
Złociste placki ziemniaczane, pachnące pomarańczami sfenj czy puszyste racuchy? Podczas spotkania przyjrzymy się przepisom na chanukowe przysmaki pochodzące z różnych stron świata. Będzie to pełna smaku podróż w świat tradycji aszkenazyjskich i sefardyjskich: od Maroka, przez Hiszpanię i Włochy po Polskę i Litwę. Mamy także nadzieję, że zaprezentowane dania i przepisy staną się inspiracją do eksperymentowania w kuchni podczas nadchodzących świąt.
-----------------------------
Agnieszka Kuś - Historyczka, varsavianistka i absolwentka studiów polsko-żydowskich IBL PAN oraz Food Studies na SWPS Warszawa. Zajmuje się polskim i żydowskim dziedzictwem kulinarnym i muzycznym. Teksty, filmy dokumentalne z jej udziałem, spoty oraz webinaria można znaleźć w Internecie oraz na autorskim blogu pt. „Patrzę i jem”.
Szczególnie bliskie są jej tematy związane z XX-leciem międzywojennym. W 2020/2021 prowadziła cykl spotkań o kuchni II Rzeczypospolitej pt. "Epoka od kuchni" dla Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku. W 2022 r. zadebiutowała jako scenarzystka i reżyserka serii „JewishFood Tour of Poland” wyprodukowanej przez MHŻP Polin. W warszawskim Muzeum Farmacji prowadzi warsztaty kulinarne w ramach cyklu „Do apteki – nie tylko po zdrowie” odkrywając wraz z uczestnikami dawne receptury na zdrową dietę. Na warsztatach kulinarnych prowadzonych w MHŻP Polin oraz na festiwalach kultury żydowskiej przybliża smaki kuchni – tradycyjnej i izraelskiej.
Wstęp wolny!
Kiedy? 8.12.2024 r | godz. 16:00
Gdzie? Klub Babel | ul. Próżna 5
Organizator: Towarzystwo Społeczno-Kulturalne Żydów w Polsce
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
spotkanie
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie