Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Wykład online: Cibele un knobl zajnen lajbleche brider – o cebuli i czosnku w medycynie ludowej Żydów aszkenazyjskich
Prowadzenie: dr Marek Tuszewicki
Transmisja na profilu Facebook >> link
Kto w przeziębieniu nie pił nigdy syropu z cebuli? Kto nigdy nie jadł czosnku na wzmocnienie? Cebula i czosnek to nie tylko składniki potraw, ale też warzywa wykorzystywane w lecznictwie od czasów najdawniejszych. Znane były na starożytnym Bliskim Wschodzie, gdzie już wówczas uchodziły za niezwykle popularne wśród wyznawców judaizmu. W Europie nigdy nie zniknęły z kuchni żydowskiej.
Wykorzystywano je też jako składniki naturalnych i magicznych środków leczniczych, wychwalano działania antydemoniczne, noszono jako amulety w kieszeniach, zaszyte w ubraniach lub specjalnych woreczkach. W niektórych przypadłościach używano ich wymiennie, w innych razem, w innych zaś tylko cebulę lub czosnek. Przyjrzyjmy się, jak interpretowano ich specyficzne właściwości oraz jak cebula i czosnek stanowiły jednocześnie międzykulturowy pomost i barierę.
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach:
wykład
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie