Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Przejdź do rzeczy: Wymianka sąsiedzka i spotkanie kulinarne

Przejdź do rzeczy: Wymianka sąsiedzka i spotkanie kulinarne
📅 Data: sobota, 24 maja 2025

⌚ Godzina rozpoczęcia: 11:00

📌 Miejsce: Warszawa - Targówek, Blokowa 1 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
24 maja 2025, sobota, godz. 11.00–14.00

Wymianka Sąsiedzka to ważny krok w kierunku niemarnowania, wydarzenie w duchu zero waste, gdzie będziecie mogli wymienić się niepotrzebnymi ubraniami, książkami, zabawkami, grami, biżuterią i roślinami oraz poznać swoich sąsiadów.
Przewietrzcie swoje szafy, komody, szuflady – wybierzcie rzeczy, których nie używacie, ale które są w dobrym stanie (czyste, kompletne, niezniszczone). Ze względu na ograniczoną przestrzeń każdy z uczestników może przynieść do 20 przedmiotów. W dniu wydarzenia zostawcie przyniesione rzeczy na specjalnie przygotowanych stołach i sprawdźcie, co przynieśli inni uczestnicy. Okazja, aby znaleźć coś dla siebie i będziecie cieszyć się skarbami z drugiego obiegu.

Uwaga: Organizator nie ponosi odpowiedzialności za stan oddawanych i wymienianych przedmiotów. Udział w wydarzeniu jest jednoznaczny z akceptacją Regulaminu Wymianki Sąsiedzkiej.

Spotkanie Kulinarne
Czy wiesz, że w każdej sekundzie do śmietników w Polsce trafia 150 kilogramów jedzenia? Marnowanie żywności druzgocąco wpływa na kondycję planety i nasze portfele. Dlatego wszystkie kraje unijne są zobowiązane do ograniczenia kulinarnych strat o co najmniej połowę.
O tym, jak wygląda plan naprawczy i jak wygląda wyzwanie zero waste „od kuchni”, porozmawiamy w czasie kreatywnych spotkań. To będzie rozbudzenie apetytu na niemarnowanie i wykorzystywanie produktów bez resztek.
Sylwia Majcher poprowadzi warsztaty „Resztki na stół”, podczas których pokaże, jak kreatywnie wykorzystać pozostałości jedzenia i zamienić je w smaczne, nieoczywiste dania. Inspiracją będą produkty najczęściej marnowane – według listy Federacji Polskich Banków Żywności i projektu PROM. To praktyczna lekcja niemarnowania, pełna prostych trików i kulinarnych niespodzianek.

Prowadząca: Sylwia Majcher – edukatorka ekologiczna, dziennikarka i autorka kilku książek, w tym bestsellera „Gotuję, nie marnuję. Kuchnia zero waste po polsku”.
Wydarzenia odbędą się w ramach kampanii Myślę, nie marnuję oraz projektu Przejdź do rzeczy, realizowanego w partnerstwie z Domem Kultury Świt. W trakcie wszystkich wydarzeń powstanie mapa dobrych praktyk – miejsc, gdzie można nabyć rzeczy z drugiej ręki, naprawić lub oddać przedmioty.

Wydarzenie jest częścią obchodów Dnia Sąsiada.
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę