Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Po dwóch sezonach spotkań o kuchni, w których skupialiśmy się na kulturowej funkcji jedzenia - w tym roku poszerzamy tematykę i będziemy rozmawiać nie tyle o jedzeniu, ile o tym, jak i co jemy - i jakie ma to dla nas skutki (spoiler: nie zawsze dobre) 🥓🥗🥩🍖🥟🥨
Spotkanie trzecie: DIETA Z INTERNETU
Koktajle octowe obniżające poziom glukozy we krwi, namoczone płatki owsiane zamiast ozempicu, zielone proszki z chlorelli
i spiruliny na trawienie no i oczywiście– wszechobecne keto. Media społecznościowe, ze szczególnym uwzględnieniem TikToka stały się w ostatnich latach siedliskiem dietetycznych i wellnessowych prawd, półprawd i mitów, z których część jest nieskuteczna, część zaś – po prostu szkodliwa. Z naszymi gośćmi będziemy starali się je zweryfikować, zastanawiając się nad ich pochodzeniem, ale i realnym znaczeniem w naszym życiu. W świecie, w którym jedni mówią, że rano należy jeść owsiankę, inni zaś, że tylko śniadania białkowo-tłuszczowe, jedni zachwalają olej rzepakowy zaś inni przekonują, że od niego się umiera, zadamy sobie pytanie: czy zdrowe jedzenie naprawdę jest aż tak skomplikowane?
GOŚCINI:
🟢MONIKA MICHALAK🟢
Ukończyła dietetykę na Wrocławskim Uniwersytecie Medycznym oraz psychodietetykę na SWPS we Wrocławiu.
Jest także wykładowczynią akademicką. Do życia podchodzI z uśmiechem, do treningu z energią, do drugiego człowieka
z otwartością, za to do zdrowia z powagą i odpowiedzialnością.
W swojej praktyce zawodowej polega na aktualnej wiedzy z wiarygodnych dowodów naukowych, które potwierdzają skuteczność
i bezpieczeństwo stosowanych narzędzi oraz terapii.
🔴KATARZYNA KRZYWICKA-ZDUNEK🔴
Socjolożka, w badaniach od ponad 20 lat, partnerka w firmie IRCenter, współtwórczyni instagramowego konta socjolozki.pl
PROWADZENIE
🟡NATALIA MĘTRAK-RUDA🟡
tłumaczka literatury anglojęzycznej i włoskiej, doktorka kulturoznawstwa, dziennikarka kulinarna. W jej przekładzie ukazało się ponad pięćdziesiąt pozycji, w tym Córka papieża noblisty Dario Fo i bestsellerowa seria „Heartstopper”. Publikowała w „Smaku”, „Ustach” i Vogue.pl, przez lata pisała o kuchni polskiej w anglojęzycznej sekcji portalu Culture.pl. Autorka książki o historii wegetarianizmu "Warzywa zjedz, mięso zostaw" (Wydawnictwo Poznańskie, 2022). Prowadzi bloga o historii kulinariów Przeszłość od kuchni.
To spotkanie ostatnim 3️⃣ w cyklu Kuchenne ewolucje w sezonie 2025.
👉🏼wstęp na wydarzenia jest wolny
🐶mile widziane
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Wola lub w kategoriach:
wykład
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie