Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Oto obiekt: O roślinach i ziołach – od błogosławieństwa do zdrowia
🌿 Oto obiekt: O roślinach i ziołach – od błogosławieństwa do zdrowia 🌿
Zapraszamy na kolejne spotkanie z cyklu Oto obiekt, tym razem poświęcone roślinom i ziołom w kuchni, medycynie i kulturze ludowej Żydów aszkenazyjskich.
Inspiracją do wydarzenia stał się zakup do kolekcji biblioteki Muzeum POLIN wyjątkowej książki – bestsellerowej „Kuchni wegetariańskiej” Fani Lewando z 1938 roku.
Podczas spotkania opowiemy m.in. o:
🍃 przyprawach i ziołach w kuchni żydowskiej,
🍃 tradycjach rodzinnych i dawnych przepisach,
🍃 traktatach medycznych, poradach dietetycznych i nakazach religijnych,
🍃 zastosowaniu roślin w zdrowiu i świętowaniu.
Gościnie:
🌼 Magdalena Maślak – kulturoznawczyni, badaczka kultury kulinarnej Żydów europejskich, twórczyni TISZ Festiwalu Żydowskiego Jedzenia.
🌼 Erika Krzyczkowska-Roman – konserwatorka dzieł sztuki, badaczka historii medycyny naturalnej i roślin leczniczych.
Prowadzenie:
🌿 Marek Tuszewicki – historyk, badacz kultury żydowskiej, tłumacz, autor monografii „Żaba pod językiem”.
📅 25 września 2025 (czwartek)
🕕 godz. 18:00
📍 Galeria „Dziedzictwo”, Muzeum POLIN
🆓 Wstęp wolny
🎟️ Bezpłatne wejściówki dostępne na stronie: link
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
spotkaniewykład
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie