Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Fascynujący wykład mistrza kuchni molekularnej - profesora Hervé Thisa

Fascynujący wykład mistrza kuchni molekularnej - profesora Hervé Thisa
📅 Data: poniedziałek, 22 lutego 2016

⌚ Godzina rozpoczęcia: 10:00

📌 Miejsce: Warszawa - Ochota, Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego Żwirki i Wigury 101 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Zapraszamy na fascynujący wykład mistrza kuchni molekularnej - 22 lutego o godz. 10.00 w auli CNBCh UW.

Prawdziwy „kuchenny naukowiec”, chemik i fizyk z INRA (Institut national de la recherche agronomique), prof. Hervé This kieruje badaniami nad gastronomią molekularną w laboratorium AgroParisTech- INRA. Jest także dyrektorem naukowym Fundacji Nauka & Kultura Żywieniowa Francuskiej Akademii Nauk.

W 1988, wspólnie z Nicolasem Kurti stworzył nową dziedzinę naukową o nazwie „gastronomia molekularna”, z której wyłonią się inne dziedziny kulinarne, jak: „kuchnia molekularna”, „konstruktywizm kulinarny”, „kuchnia abstrakcyjna”, „kuchnia nuta do nuty” (składnik do składnika). Głównym celem gastronomii molekularnej jest naukowe wytłumaczenie procesów, które zachodzą w trakcie gotowania.

Naukowiec i miłośnik kuchni, prof. Hervé This opublikował szereg książek na temat relacji miedzy nauką a gastronomią:
"La Cuisine note à note en douze questions souriantes", Wydawnictwo Belin (2012),
"De la science aux fourneaux", Wydawnictwo Pour la Science/Belin (2007),
oraz "Cours de gastronomie moléculaire, tomes 1 et 2", Wydawnictwo Quae/Belin (2009-2010).

Z okazji wizyty w Warszawie Prof. Hervé This odbędzie się kilka naukowo-kulinarnych wydarzeń,
zorganizowanych przez Instytut Francuski oraz Ambasadę Francji w Polsce, we współpracy z Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego (CNBCh), Szkołą Główną Gospodarstwa Wiejskiego Warszawie (SGGW), Centrum szkolenia kulinarnego „Smak Kariery”, przy wsparciu Carrefour oraz SOFITEL Warsaw Victoria.

Wykład Profesora Hervé Thisa w Centrum Nauk Biologiczno-Chemicznych Uniwersytetu Warszawskiego (CNBCh) jest otwarty dla publiczności.

Zapraszamy!

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Ochota lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧