Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Przygotowanie: Dagna Jakubowska (Warszawa) i Niko Willborn (Berlin)
Piątek 29 lipca 2016, godz. 19.00
Goethe-Institut, ul. Chmielna 13a
Wstęp wolny, liczba miejsc ograniczona
zapisy: info@warschau.goethe.org, tel. 505 90 15
Kolacja połączona z warsztatami kulinarnymi - rezultat wyprawy badawczej w poszukiwaniu zaskakujących, niedostrzeganych, zapomnianych, rzadko wykorzystywanych naturalnych miejskich zasobów żywieniowych. Akcja kulinarna, przekształcająca codzienny rytuał przygotowywania posiłku w krytyczne, wspólnotowe doświadczenie, inspirujące do refleksji nad tym, jak nasze wybory żywieniowe wpływają na kształt świata.
W menu znajdą się wędrujące dzikie rośliny, między innymi: Fallopia japonica (rdest japoński), Rosa rugosa (dzika róża japońska) i Robinia pseudoacacia. Przy okazji degustacji zaskakujących potraw- eksperymentów prześledzimy nie tylko historię wędrówki dzikich roślin jadalnych, ale również przekaz medialny oraz oficjalną i nieoficjalną naukową narrację jej towarzyszącą.
Zapraszamy na kolację, która będzie antidotum na lęki związane z migracją i (bio)różnorodnością!
o twórcach:
Dagna Jakubowksa - artystka wizualna, reżyserka teatralna, autorka krytycznych akcji kulinarnych- wydarzeń na przecięciu sztuki, nauki, gastronomii i działań społeczno-politycznych-- udowadniających, że w talerzu odbijają się najistotniejsze problemy współczesnego świata, a kuchnia od zawsze jest przestrzenią performansu, innowacji i aktywności wywrotowej.
Niko Willborn - niemiecko-fiński dizajner, grafik, niezależny i kucharz, organizator wydarzeń artystyczno-kulinarnych, w tym kolacji, do których wykorzystuje nietypowe składniki i dzike rośliny jadalne.