Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Wykład prof. B. Kirshenblatt-Gimblett | Kulinaria w POLIN

Wykład prof. B. Kirshenblatt-Gimblett | Kulinaria w POLIN
📅 Data: niedziela, 04 grudnia 2016

⌚ Godzina rozpoczęcia: 16:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN, Anielewicza 6 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Jedzenie i kultura stołu to ważna część przekazu dotyczącego stylu życia i funkcjonowania wspólnoty. Sposób karmienia, goszczenia, kolejność posiłków i dania rytualne mają ogromne znaczenie w porozumiewaniu się oraz w konstruowaniu tożsamości, a także w tworzeniu więzi i podtrzymywaniu relacji. Jedzenie przenosi bowiem energię, trzyma nas przy życiu, zbliża do siebie. Powszechna obecnie fascynacja kulinariami pokazuje, jak ważnym językiem jest kuchnia. Chcemy pokazać, w jaki sposób w Muzeum Historii Żydów Polskich POLIN obecne są kulinaria, pokarm, zwyczaje wokół stołu. O wątkach gastronomicznych w Muzeum opowie Barbara Kirshenblatt-Gimblett - kurator wystawy stałej w Polin.

- Naszą intencją przy tworzeniu muzeum było, żeby wszyscy zwiedzający – nie tylko Polacy i nie tylko Żydzi, mogli odnaleźć się jakąś opowieść dla siebie, nabrać osobistego kontaktu z historią. To dotyczy także kuchni i jedzenia. Chcieliśmy mieć targ, pokazać miejsce do handlowania. Te produkty: gęś, czosnek i śledź, które pokazujemy w tej przestrzeni, są codzienne, zwykłe, obecne od wieków w kulturze żydowskiej, opowiada Barbara Kirshenblatt-Gimblett.

Częścią opowieści będzie wspomnienie ojca Barbary - Mayera Kirshenblatt – polsko–kanadyjskiego malarza żydowskiego pochodzenia, który urodził się w Opatowie w biednej, ortodoksyjnej rodzinie żydowskiej. W 1934 wyemigrował z Polski do Kanady, gdzie osiadł w Toronto. Co jadało się w żydowskim domu przed wojną? Jakie potrawy przetrwały podróż przez ocean? O jaki specjał pochodzący z wnętrza kury walczyły dzieci pana Kirshenblatt?

O tym opowie Barbara Kirshenblatt-Gimblett - kurator wystawy stałej w Muzeum Historii Żydów Polskich w Warszawie, a także profesor Performance Studies w Tisch School of the Arts na Uniwersytecie Nowojorskim. Jej wybrane publikacje: Destination Culture: Tourism, Museums, and Heritage, The Art of Being Jewish in Modern Times (z Jonathanem Karpem), Art from Start to Finish (z Howardem Beckerem i Robertem Faulknerem) oraz They Called Me Mayer July: Painted Memories of a Jewish Childhood in Poland Before the Holocaust (z Mayerem Kirshenblattem).

Spotkanie odbywa się w ramach cyklu „Spotkania wokół stołu” organizowanego w Menora Info Punkcie. Spotkania są poświęcone różnym aspektom żydowskiej kultury kulinarnej, jej historycznego i współczesnego oblicza. Poruszamy się w obszarze jedzenia, tropów produktowych i opowieści rodzinnych. Rozmawiamy, słuchamy, oglądamy, smakujemy, zgłębiamy i poznajemy tematykę związaną z żydowsko-polskim dziedzictwem i dyskusją o jego obecności we współczesnym świecie.

Inicjatorką i prowadzącą spotkania jest Monika Kucia, kuratorka i dziennikarka kulinarna, promotorka regionalnych i tradycyjnych produktów, autorka publikacji „Cuisine PL” promującej polską gastronomię na czas Prezydencji Polski w UE, projektantka kulinarnych wizyt studyjnych (m.in. dla zagranicznych gości Instytutu Adama Mickiewicza), organizatorka kulinarno-kulturalnych działań edukacyjnych i artystycznych.

Wykład W JĘZYKU ANGIELSKIM z tłumaczeniem symultanicznym na język polski. Przygotowaliśmy dla Państwa 100 zestawów słuchawkowych.

WSTĘP WOLNY!

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę