Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Pokaz slajdów oraz relacja z wyjazdu badawczego
Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek
Uniwersytetu Warszawskiego.
Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy.
Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre. Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.
Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.
Miejsce: Sala koncertowa, wstęp wolny
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
inne
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie