Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"

Spotkanie z pasją: "Etiopia od kuchni"
📅 Data: piątek, 11 kwietnia 2014

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:30

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Bemowskie Centrum Kultury, Górczewska 201 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Pokaz slajdów oraz relacja z wyjazdu badawczego
Kingi Turkowskiej i Magdaleny Szymann, studentek
Uniwersytetu Warszawskiego.

Etiopia to bardzo zróżnicowany kulturowo i religijnie kraj, posiadający ponad 2 tysiące lat państwowości. Poza krótkim okresem podczas II wojny światowej, Etiopia nie była nigdy kolonią. Obecnie jest to drugi pod względem liczby ludności kraj w Afryce, rozwijający się prężnie, przez niektórych ekonomistów określany mianem Tygrysa Afryki Wschodniej (PKB na poziomie ok 10 % ). Jednak w polskim społeczeństwie wciąż panuje obraz Etiopii jako kraju głodu i suszy.

Na spotkaniu pokazane zostaną zdjęcia z wyjazdu badawczego do Etiopii, dwóch studentek afrykanistyki z Uniwersytetu Warszawskiego. Podczas miesięcznego pobytu (wrzesień-październik 2013) studentki badały zwyczaje kulinarne Etiopczyków i kulturę jedzenia w tym kraju. Podczas spotkania podjęta zostanie próba pokazania innego obrazu Etiopii niż znany z przekazów medialnych obraz głodującego i pustynnego kraju. Uczestnicy dowiedzą się m.in. jak wygląda najmniejsze zboże świata, co jest podstawą kuchni etiopskiej i jakie są zasady etiopskiego savoir vivre. Dowiedzą się skąd pochodzi kawa i kim była królowa Saby.

Będzie także możliwość spróbowania etiopskich potraw i zakupienia etiopskiej biżuterii oraz rękodzieła.

Miejsce: Sala koncertowa, wstęp wolny

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: inne
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę