Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

newsletter waw4free fanpage instagram
reklama
reklama

Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie

Choroba Hashimoto – leczenie i żywienie

reklama
data Data: 15 listopada 2017, środa

godzina Godzina rozpoczęcia: 17:15

miejsce Miejsce: Warszawa - Ursynów, SGGW, ul. Nowoursynowska 159 C (pokaż na mapie)
Opti Taxi
Choroba Hashimoto jest chorobą o podłożu autoimmunologicznym, w ostatnich latach coraz częściej diagnozowaną. W tym przypadku układ odpornościowy atakuje tarczycę, błędnie rozpoznając ją jako wroga. Wywołuje to przewlekły stan zapalny tarczycy, co zaburza jej funkcjonowanie.

Choroba Hashimoto zdecydowanie częściej występuje u kobiet niż u mężczyzn. Nic zatem dziwnego, że to właśnie słuchaczki naszej Wszechnicy poprosiły o wykład na ten temat. Podczas wizyt u lekarzy endokrynologów, w polskiej rzeczywistości bardzo rzadkich i raczej krótkich, pacjentom trudno jest uzyskać wyczerpujące informacje na temat choroby. W tej sytuacji źródłem wiedzy stają się często fora internetowe. Niestety, oprócz zamieszczonych tam wiadomości rzetelnych, znajdują się również te, które wynikają z przekonań samych pacjentów. Ich zastosowanie może okazać się bardzo ryzykowne. Dotyczy to zmian w dawkowaniu leków, jak również zmian w sposobie żywienia.

Zapraszamy zatem na wykład lekarza endokrynologa i dietetyka, którzy między innymi omówią następujące zagadnienia:
1. Tarczyca – budowa i funkcje.
2. Przyczyny, skutki i częstość występowania choroby Hashimoto.
3. Objawy i diagnostyka.
4. Standardy leczenia farmakologicznego i zasady dotyczące przyjmowania leków.
5. Zalecenia żywieniowe oparte na doniesieniach naukowych.
6. Diety alternatywne – korzyści i zagrożenia.

15 listopada 2017 r. (środa)
godz. 17.15
WSTĘP WOLNY
Prelekcje transmitowane są on-line szczegóły na stronie internetowej: link
ul. Nowoursynowska 159 C, Warszawa Budynek nr 32 (zielony) Aula II

dr hab. n. med. Wojciech Bik, prof. CMKP
Zakład Neuroendokrynologii Klinicznej
Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie

dr inż. Danuta Gajewska
Zakład Dietetyki, SGGW
Idziesz na to wydarzenie? Napisz swoją relację na się bywa...
 udostępnij tweetnij dodaj
newsletter
Podoba Ci się to wydarzenie?
Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco ze wszystkimi!
zgłoś błąd/zmianę


Zobacz też

reklama
sprawdź naszego bloga! ;-)