Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
17.30 – 18.30 Międzypokoleniowe warsztaty kulinarne: Krem z karasia, czyli kuchnia polska
Prowadzenie: Olin Gutowski
W czasie spotkania udowodnimy, że z popularnej ryby występującej niemal w każdym stawie czy jeziorze można wycisnąć finezję, słodycz i wykwintność najdroższych francuskich kremów. W programie, m.in. kilka słów o karasiu, jego odmianach i występowaniu. Odpowiemy dlaczego karaś jest traktowany jak chwast przez hodowców ryb, a jak skarb przez posiadaczy ozdobnych oczek wodnych.
Olin Gutowski – aktor, lektor i dziennikarz kulinarny. Prowadzi program "Jak To Jest Złowione" w TVN Turbo. W wolnych chwilach rysuje, pisze bloga wędkarskiego 1000wędek.pl i gotuje. Gotuje, oczywiście ryby. Jak często powtarza: dobra i zdrowa ryba to przede wszystkim ta świeża i lokalna.
W warsztatach może brać udział max. 15 osób
Zgłoszenia należy przesyłać najpóźniej dzień przed warsztatami, e-mail: gotujemy@zaczyn.org
Uczestnicy: Michał Sobczyk, Marta Anczewska i Paulina Ograbisz
Czy w czasach triumfu indywidualizmu i obsesji efektywności kooperatywy mają jeszcze rację bytu? Na całym świecie blisko miliard ludzi zaangażowanych jest w taką formę aktywności, jednak w Polsce spółdzielczość jest powszechnie uznawana za relikt minionych czasów. Tymczasem idea przedsiębiorstwa, które jest zarządzane demokratycznie, należy do członków, dba o lokalny rozwój i nie dąży do zysku za wszelka cenę, wciąż dla wielu może być pociągająca. W ostatnich latach nastąpił rozkwit aktywności opartej na współdziałaniu i współdzieleniu; młodzi dorośli, mają dość śmieciowych prac na śmieciowych umowach, ale nie chcą paść w objęcia korporacji, dlatego skrzykują się i zakładają kooperatwy. Zaprosiliśmy ich na Zielony Jazdów, żeby opowiedzieli o tym, czym się zajmują, dlaczego wybrali taką formę działania i jak wyobrażają sobie przyszłość kooperatyw w Polsce.
Michał Sobczyk – dziennikarz obywatelski i przedsiębiorca społeczny. Prezes Stowarzyszenia "Obywatele Obywatelom", wydającego kwartalnik "Nowy Obywatel". Autor tekstów i popularyzujących różne formy działań kolektywnych, demokrację gospodarczą itp. Czynny spółdzielca, m.in. członek Kooperatywy Spożywczej w Łodzi. Autor koncepcji ETOS – programu szkoleń biznesowych inspirowanych tradycyjną etyką spółdzielczą.
Marta Anczewska – Kooperatywa Dobrze
Paulina Ograbisz – Spółdzielnia Socjalna PANATO
22.00 – 23.30 Pokaz filmu: "Głowa do wycierania" (Eraserhead), reż. David Lynch, USA 1978, 89 min.
Surrealistyczny horror o pracowniku fabryki ołówków, który zostaje nagle ojcem dziwacznego dziecka. Kultowy senny koszmar, w którym ludzkie głowy zmieniają się w gumki do ścierania, za kaloryferem mieszkają pyzate wróżki, a z nieba kapią wielkie plemniki, nie budząc – co gorsza - żadnego zdziwienia wśród bohaterów. Pełnometrażowy debiut Davida Lyncha powstawał pięć lat, za pieniądze skrzętnie odkładane z pensji, ale szybko stał się symbolem "midnight movies" - obok takich filmów jak "Różowe Flamingi" Johna Watersa i "Kret" Alejandro Jodorowskiego.
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach:
festiwal
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie