Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Kultura na widelcu - Japonia od kuchni

Kultura na widelcu - Japonia od kuchni

reklama
📅 Data: czwartek, 20 września 2018

⏰ Godzina rozpoczęcia: 19:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Fotoplastikon Warszawski, al. Jerozolimskie 51 (pokaż na mapie)
   udostępnij tweetnij wykop


„KULTURA NA WIDELCU”
Cykl dotyczący spojrzenia na kulturę, obyczaje, wierzenia wybranych narodów czy plemion, które uczestnicy będą poznawać poprzez kuchnię. Na spotkaniach będą przedstawiane kraje czy regiony przez pryzmat sposobów przygotowywania jedzenia i osób w to zaangażowanych, tradycyjnych potraw, kultury jedzenia i obyczajów. Cykl ma również prezentować znaczenie świąt, fiest czy rodzinnych uroczystości, gdzie regionalna kuchnia stanowi ważny element wydarzenia.
Patronem medialnym cyklu jest MAGAZYN KULTURALNO-KULINARNY KUKBUK.

JAPONIA OD KUCHNI

Zapraszamy na spotkanie z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek (autorka blogu Kuchniokracja), która poprzez kulinaria wprowadzi uczestników w magiczny świat kultury japońskiej. Ten azjatycki kraj od lat intryguje i fascynuje smakoszy z całego świata. Przyciąga swoim smakiem oraz sposobem aranżacji jedzenia na talerzu. Wiele się też mówi o właściwościach zdrowotnych kuchni japońskiej. Potrawy takie, jak sushi, onigiri czy ramen wkradły się w menu wielu dużych europejskich miast. To jednak namiastka tego, czego można skosztować w Kraju Kwitnącej Wiśni. Każda prefektura ma do zaoferowania wiele lokalnych specjałów, których często nie zjemy nigdzie indziej… Kto chętny na kulturalno-kulinarną przygodę z Japonią?

dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek – orientalista, badaczka kultury kulinarnej, kierownik Food Studies na Uniwersytecie SWPS, autorka książek: "Tradycje kulinarne Japonii", "Zwierzęta zodiaku w kulturze Japonii", "Japońskie słodycze", "Tradycje kulinarne Korei" i „Polish Culinary Paths” (publikacja ukazała się w językach: angielskim, chińskim, japońskim, koreańskim i wietnamskim). Zdobywczyni kilku Gourmand World Cookbook Awards, Prix de la Littérature Gastronomique (nagroda przyznawana przez Académie internationale de la Gastronomie), chińskiej Diamond Cuisine Award i Nagrody Magellana. Ukończyła japonistykę, Dziennikarstwo i Komunikację Społeczną, Zarządzanie w sektorach mody oraz kurs poświęcony chemii jedzenia na McGill University w Kanadzie. Zajmuje się badaniami nad historią jedzenia, antropologią jedzenia, neurogastronomią, prognozowaniem trendów, dyplomacją oraz turystyką kulinarną. Od lat popularyzuje kulturę żywieniową poprzez spotkania, wykłady oraz warsztaty kulinarne.

20.09 (czwartek) godz. 19.00
Wstęp wolny po rejestracji pod nr tel. 22 629 60 78 lub e-mailem: [email protected]

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: wykład


[ Dla pewności sprawdź, czy nic się nie zmieniło na stronie źródłowej - link poniżej. ]
reklama


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Bądź na bieżąco z wydarzeniami!
Sprawdź, co dzieje się w ten weekend!
Postaw nam kawę