Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

346 odnalezionych receptur Marcjanny Oborskiej z 1825 r.

346 odnalezionych receptur Marcjanny Oborskiej z 1825 r.
📅 Data: poniedziałek, 25 lutego 2019

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Zielna 39 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Serdecznie zapraszamy na cykliczne spotkanie Warszawskiego Towarzystwa Genealogicznego, które odbędzie się 25 lutego (poniedziałek) o godzinie 18:00 w budynku PAST w salach Fundacji Polskiego Państwa Podziemnego (4 pietro) przy ul. Zielnej 39

Pani Małgorzata Buttitta wygłosi referat:
Nie tylko Wielądko. Odnaleziony zbiór 346 przepisów kulinarnych z przełomu XVIII/XIX wieku Marcjanny z Jawornickich Oborskiej jako przyczynek do historii kulinariów ziemi liwskiej

Odnaleziona przez Mirosława Roguskiego w Bibliotece Ossolińskich i opracowywana przez Małgorzatę Buttittę odręcznie pisana książka kucharska Marcjanny z Jawornickich Oborskiej, pani na dworze w Proszewie (Siedleckie, pow. Węgrów, ziemia liwska) rozpoczęta w roku 1825, jest zbiorem różnorodnych przepisów kulinarnych, typowych dla domowej kuchni dworskiej z przełomu XVIII/XIX wieku.
Składają się na nią receptury na rozmaite dania mączne, zupy, mięsa, nalewki i – tradycyjnie, jak na owe czasy - różne octy. Pośród przepisów kulinarnych znajdujemy także kilkanaście porad domowych, od leku na ból zęba, po wskazówki, jak zrobić atrament. Zapewne taki jak ten, którym została napisana wspomniana książka kucharska.
Ale okazało się, że nie koniec na tym. Archiwa skrywały również książkę ekspens i intrat Marcjanny Oborskiej z lat 1830-1864, a nawet ekspensy (niekompletne) spisane przez jej ojca, Jana Nepomucena Jawornickiego, w latach 1807 – 1812.
Kim była Marcjanna z Jawornickich Oborska? Co mówią nam o jej kuchni zebrane przepisy? Czy odnajdujemy w nich ślad krajana Wojciecha Wielądki? Czy i jaki wpływ na kuchnię dworu w Proszewie miało ziemiaństwo z sąsiedztwa i ich kucharze? Gdzie Jejmość kupowała głowy cukru do swoich ukochanych słodkich potraw? O czym jeszcze, poza kulinariami opowiadają nam jej receptury i zapiski? Może o tym, ile w karnawale Pani na Proszewie przegrywała w kasynach Kałuszyna?
Na te i kolejne rodzące się pytania postara się Państwu odpowiedzieć Małgorzata Buttitta, która przygotowuje obszerną publikację na podstawie odnalezionych dokumentów. Nad historyczną rzetelnością czuwa dr Mirosław Roguski.

Małgorzata Buttitta – italianistka i antropolożka kultury, specjalistka od antropologii jedzenia oraz kultury Śródziemnomorza, dziennikarka, prelegentka. Autorka literackiego przekładu Włoskiej sztuki dobrego gotowania Pellegrina Artusiego, a także, autorka książki Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur. Założycielka Akademii Pana Wielądko, którą właśnie przekształciła w fundację. link

Przed spotkaniem będzie dostępna biblioteka WTG, która znajduje się na parterze w korytarzyku naprzeciwko księgarni.

Przed i po spotkaniu, osoby, które nie były obecne na konferencji z okazji XXV-lecia, będą mogły zapoznać się z biuletynem Quaerenda.

Spotkania są otwarte dla wszystkich zainteresowanych tematyką genealogiczną.

Serdecznie zapraszamy,
Zarząd WTG

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę