Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Jako pawa upiec. Nieznane oblicze kuchni polskiego renesansu

Jako pawa upiec. Nieznane oblicze kuchni polskiego renesansu
📅 Data: środa, 27 lutego 2019

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: Warszawa - Śródmieście, Muzeum Literatury, Rynek Starego Miasta 20 (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Muzeum Literatury, Wydział Polonistyki UW i Księgarnia Polon zapraszają na spotkanie promocyjne książki Joachima Snocha „Jako pawa upiec. Tekst kulinarny w renesansowym zielniku polskim”.

Udział wezmą:
Joachim Snoch (Wydział Polonistyki UW)
Joanna Partyka (Instytut Badań Literackich PAN)
Jarosław Dumanowski (Wydział Nauk Historycznych UMK)
Spotkanie poprowadzi Elżbieta Wichrowska (Wydział Polonistyki UW)

„Jako pawa upiec” to pozycja unikatowa na rynku książek traktujących o kulinariach – zarówno w perspektywie współczesnej, jak i historycznej. Książka składa się z dwóch części – pierwsza to podstawa teoretyczna i refleksje nad samym gatunkiem przepisu kulinarnego, zwłaszcza w dobie staropolskich renesansowych zielników, czyli czasu, gdy nie istniały rodzime książki kucharskie. Druga część to zaś edycja kilkuset przepisów z XVI wieku, wybranych przez autora i przygotowanych do przeczytania przez współczesnego odbiorcę.

Podczas spotkania będzie można zakupić książkę w cenie 20 zł.
Po dyskusji zapraszamy na poczęstunek.

Spotkanie odbędzie się 27 lutego, w środę, o godz. 18:00 w Muzeum Literatury przy Rynku Starego Miasta 20 w Warszawie. Wstęp wolny. Zapraszamy!

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy Śródmieście lub w kategoriach: spotkanie
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧