Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

newsletter waw4free fanpage instagram
reklama
reklama

Produkt ekologiczny - czym jest i dlaczego warto go kupować?

Produkt ekologiczny - czym jest i dlaczego warto go kupować?

reklama
data Data: 27 marca 2019, środa

godzina Godzina rozpoczęcia: 18:00

miejsce Miejsce: Warszawa - Ochota, EKOlogika, Opaczewska 43/6 (pokaż na mapie)
Opti Taxi
Produkt ekologiczny – czym jest? Jak uzyskał certyfikat? Dlaczego warto go kupować?
Absolutny hit wśród warsztatów EKOlogiki i to zupełnie bezpłatny! :)

Czym wyróżnia się żywność BIO? Jakie są jej przewagi? Na czym polega rolnictwo ekologiczne?
Wielu naszych Klientów pyta czym różni się jajko ekologiczne od jajka z wolnego wybiegu, czy jajek ze „zwykłego” sklepu spożywczego? Albo czy jabłko z sadu cioci spod Grójca jest dobre i zdrowe, czy koniecznie muszę „dopłacać” za takie z certyfikatem ekologicznym? Na co dzień staramy się odpowiadać sprawnie na tak zadane pytania. Okazuje się jednak nasi Klienci mają znacznie więcej pytań, związanych z przygotowaniem gleby do uprawy warzyw i owoców BIO, z hodowlą zwierząt, których mięso posiada później certyfikat ekologiczny, etc.
Na warsztacie z dr. inż. Urszulą Sołtysiak – znanym ekspertem ds. produkcji i przetwórstwa bio, zaczniemy od tego, czym w ogóle jest europejski certyfikat ekologiczny z symbolem zielonego liścia, co można używać, a co jest zabronione w hodowli czy rolnictwie eko produktów, jak często i kto robi kontrole.
Przeciętny konsument nie zdaje sobie sprawy, że stosowane nawozy i środki ochrony roślin, to około 3.500 związków chemicznych o różnych substancjach czynnych. Wiele z tych związków – w tym toksyczne metale ciężkie takich jak ołów, rtęć oraz wiele innych zanieczyszczeń raz wprowadzonych do gleby przebywa w niej długo – nawet kilkaset lat i są przyswajane przez rośliny jadalne. Metale ciężkie chętnie gromadzą się w liściach roślin, w ich korzeniach i owocach a następnie skonsumowane dostają się do ludzkiego organizmu. Dodatkowo w żywności, którą na co dzień spożywamy znajdują się konserwanty, barwniki, środki zapobiegające rozwojom pleśni czy grzybów już w żywności przetworzonej. W ten sposób wprowadzamy do naszego organizmu bogaty koktajl chemiczny, który z czasem zadziała w bardzo nieoczekiwanym kierunku. Po wielu latach spożywania takiej żywności następuje efekt kumulacji i nagle okazuje się, że chorujemy na nowotwory trzustki, wątroby, żołądka, jelita grubego, cukrzycę, nadciśnienie oraz inne choroby cywilizacyjne
W czasie trwania spotkania będzie mowa o tym, jak odróżnić żywność tego typu od tej ekologicznej, na co zwracać szczególną uwagę przy wyborze produktów spożywczych w ogóle…
I pamiętajmy, że zmiana nawyków żywieniowych to proces, a nie nagły przewrót. Zapraszamy na nasz warsztat!

Spotkanie prowadzi: Dr inż. Urszula Sołtysiak – rzecznik Polskiej Izby Żywności Ekologicznej, naukowiec SGGW, ekspert związany z rynkiem ekologicznym od ponad 20 lat.
 udostępnij tweetnij wykop
newsletter
Podoba Ci się to wydarzenie?
Zapisz się na nasz newsletter i bądź na bieżąco ze wszystkimi!
zgłoś błąd/zmianę w tym ogłoszeniu
dodaj swoje wydarzenie


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Warszawskie Juwenalia 2019
check the English version of our site