Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Zielone warsztaty - Kiś kiszonki

Zielone warsztaty - Kiś kiszonki
📅 Data: sobota, 08 czerwca 2019

⌚ Godzina rozpoczęcia: 11:00

📌 Miejsce: okolice Warszawy, Galeria Łomianki, ul. Brukowa 25, Łomianki (pokaż na mapie)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Sekrety kiszonek.
Warsztat kiszenia warzyw w Galerii Łomianki.

Przypomnij sobie przepysznie kwaśny smak z dzieciństwa. Czy Tobie też kojarzy się głownie z tradycyjną, kwaśną kapustą i słoikiem ogórków? To błąd, bo ukisić można znacznie więcej! Rzodkiewki, marchew, a może czosnek? Kiszonki to zdrowe, pełne witamin warzywa, które działają na nasz organizm niczym antybiotyk. Już 8 czerwca od godziny 11:00 weź udział w bezpłatnych warsztatach organizowanych w Galerii Łomianki i ukiś słoik pełen zdrowia!

Nasze prababcie doskonale wiedziały co robią kiedy kisiły słoje pełne ogórków, czy ogromne beczki z kapustą. Pamiętacie te czasy? Na całe szczęście kiszonki nie wyszły z mody, a podczas warsztatów w Galerii Łomianki nauczysz się jak przygotować słoik pełen koloru, smaku, witamin i dobrych bakterii kwasu mlekowego, dzięki którym wzmocnisz swój organizm i wspomożesz swój system obronny do walki z drobnoustrojami!

Warsztaty poprowadzi Agata Kornacka, autorka bloga Czas na zielone, miłośniczka zdrowych przepisów kulinarnych. Na co dzień kisi, sadzi, zbiera, gotuje, suszy, poznaje i obserwuje, a swoim doświadczeniem i wiedzą o zdrowym stylu życia dzieli się właśnie na warsztatach.

Spotkanie będzie składało się z dwóch części:

TEORETYCZNEJ, dzięki której dowiesz się:
• czym są dobre bakterie i jak wpływają na zdrowie?
• jakie są podstawowe zasady kiszenia (jaka sól, woda, w słoiku, czy w beczce)?
• dlaczego kiszonki się nie udają - pleśnieją, robią się miękkie i puste w środku?
PRAKTYCZNEJ, podczas której uczestnicy warsztatu własnoręcznie przygotują 2 kiszonki (w zależności od wybranego wariantu i dostępności produktów) np. z.:
• czerwonej kapusty,
• białej kapusty,
• kapusty białej po gruzińsku (z burakiem i marchewką),
• rzodkiewki,
• buraków (zakwas z buraków)
• marchwi z imbirem,
• marchwi z czosnkiem,
• czosnku,
• ogórków.

Ilość miejsc ograniczona – przygotowaliśmy 100 stanowisk, uczestnicy pracować będą w 5 grupach po 20 osób w każdej. Gotowe kiszonki uczestnicy warsztatu zabiorą ze sobą do domu.

Harmonogram warsztatów:
• 11.00-12.00 - I warsztaty (do 20 osób)
12.00-12.30 - przerwa
• 12.30-13.30 II warsztaty (do 20 osób)
13.30-14.00 przerwa
• 14.00-15.00 III warsztaty (do 20 osób)
15.00-15.30 przerwa
• 15.30-16.30 IV warsztaty (do 20 osób)
16.30 - 17.00 przerwa
• 17.00-18.00 V warsztaty (do 20 osób)

Regulamin warsztatów:
1) Udział w warsztatach jest bezpłatny.
2) Warsztaty mają charakter otwarty – nie prowadzimy zapisów.
3) Ilość uczestników warsztatów jest ograniczona i wynosi 100 osób.
4) Do udziału zapraszamy zarówno dzieci, jak i dorosłych.
5) Pracujemy tylko w wyznaczonych miejscach – prosimy o nie wynoszenie prac poza stanowiska pracy.
6) Do wykorzystania przy każdym stanowisku przysługuje jeden komplet materiałów do wykonania jednej pracy.
7) Warsztaty odbędą się w blokach godzinowych, w 5 turach po 20 osób.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy okolice Warszawy lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę