Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Kuchnia nieoczywista. Zupa migdałowa - warsztaty kulinarne w PJM

Kuchnia nieoczywista. Zupa migdałowa - warsztaty kulinarne w PJM
📅 Data: czwartek, 25 czerwca 2020

⌚ Godzina rozpoczęcia: 17:30

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Warsztaty kulinarne dla młodzieży (+16 lat) i dorosłych z cyklu spotkań „Królewska kuchnia Paula Tremo”.

🍇 Zgłoszenia przyjmujemy przez formularz >> link

---
🥦 PODSTAWOWE INFORMACJE:

📅 Terminy: Do wyboru jest jeden z dwóch terminów
Warsztat I: 25.06 g. 17.30 (czwartek) – warsztaty dostępne dla osób słabosłyszących i niesłyszących, tłumaczone na PJM
LUB
Warsztat II: 27.06 g. 11.00 (sobota) – warsztaty dostępne dla osób słabosłyszących i niesłyszących, tłumaczone na PJM

📍 GDZIE: Warsztaty zostaną przeprowadzone na platformie Zoom. Link do warsztatów wysłany zostanie nie później niż dwie godziny przed rozpoczęciem wydarzenia, na adres, z którego dokonana została rezerwacja.

💲 KOSZT: Udział w warsztatach jest bezpłatny.

🥕 Liczba miejsc ograniczona. O przyjęciu na warsztaty poinformujemy mailowo.

🍇 Organizator: Fundacja Kultury bez Barier
👌 Dostępność: Tłumacz PJM.

---
🍍 Opis warsztatów:

Odkrywanie królewskich potraw serwowanych podczas obiadów czwartkowych rozpoczniemy od poznania otoczenia, w którym przyrządzał swoje dania „pierwszy kuchmistrz w Europie” Paul Tremo.

Aby pełniej rozsmakować się w zaplanowanym na pierwsze spotkanie menu zobaczymy sale jadalne i kuchnie mieszczące się w Łazienkach Królewskich. Warsztaty będę także okazją do zgłębienia letniej rezydencji króla Stanisława Augusta „od kuchni”: poznania przestrzeni dla służby, organizacji spiżarni czy wyposażenia kuchennego magazynu.

Podczas warsztatów zgodnie z recepturą Paula Tremo przygotujemy „zupę migdałową na sześć osób” - potrawę powszechnie rozpoznawaną w minionych stuleciach, łączoną z tradycją zamożnych polskich stołów. Fuzję degustowanych smaków łagodnych, słodkich i kwaśnych uzupełnią opowieści o nowinkach wprowadzonych do monarszego jadłospisu przez nadwornego kuchmistrza.

🍓 Prowadząca:
Olga Michalik – historyczka sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej. W Łazienki Królewskie koordynatorka projektu Muzeum Dostępne obejmującego działania edukacyjne, skierowane dla osób zagrożonych wykluczeniem społeczno-kulturowym.

---
🌽 Wymagania techniczne:
komputer z dostępem do Internetu, z kamerą internetową;

🍋 Materiały do przygotowania we własnym zakresie:
- moździerz lub blender,
- sitko lub gaza,
- garnek,
- tarka z małymi oczkami,
- podstawowe naczynia i sztućce

🍒 Składniki niezbędne do przygotowania potrawy:
- woda,
- mleko (krowie lub roślinne),
- ryż,
- cytryna,
- rodzynki,
- cukier

*Dla osób mieszkających w Warszawie oraz które wysłały zgłoszenie do 22 czerwca, istnieje możliwość dostarczenia produktów do domu. Prosimy o zaznaczenie takiej opcji w formularzu zgłoszeniowym.

---
🌶 Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu:
Aleksandra Sztajerwald, aleksandra@kulturabezbarier.org

Zapoznaj się z klauzulą dotyczącą danych osobowych: link

---
Projekt realizowany jest ze środków m.st. Warszawy w ramach konkursu "Edukacja kulturalna odbiorczyń i odbiorców kultury oraz rozwój widowni".

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę