Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Komputy, kasztany i ser z jabłek - warsztaty kulinarne

Komputy, kasztany i ser z jabłek - warsztaty kulinarne
📅 Data: czwartek, 03 września 2020

⌚ Godzina rozpoczęcia: 17:30

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Warsztaty kulinarne dla młodzieży (+16 lat) i dorosłych z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo" - zajęcia przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych, prowadzone z wykorzystaniem audiodeskrypcji na żywo. Do udziału zapraszamy wszystkich zainteresowanych.

🍇 Zgłoszenia przyjmujemy przez formularz: link
---

🥦 PODSTAWOWE INFORMACJE:

📅 Terminy:

1️⃣ Warsztat I
3 września 2020 r., godz. 17.30-19.00 (czwartek)

2️⃣ Warsztat II
5 września 2020 r. godz. 11.00-12.30 (sobota)

📍 GDZIE: Warsztaty zostaną przeprowadzone na platformie Zoom. Link do warsztatów wysłany zostanie nie później niż dwie godziny przed rozpoczęciem wydarzenia, na adres, z którego dokonana została rezerwacja.

💲 KOSZT: Udział w warsztatach jest bezpłatny.

🥕 Liczba miejsc ograniczona. O przyjęciu na warsztaty poinformujemy mailowo.

🍇 Organizator: Fundacja Kultury bez Barier

👌 Dostępność:
Warsztaty są przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych, prowadzone z wykorzystaniem audiodeskrypcji na żywo.
---

🍍 Opis warsztatów:

Jak smakowało lato w XVIII wieku? Czym królewski kuchmistrz raczył Stanisława Augusta podczas jego letnich pobytów w Łazienkach Królewskich? Jakie miłe dla podniebienia przetwory były popularne w dobie oświecenia?

O komputach, marmoladach i esencjach owocowych będziemy rozmawiać przygotowując jarmuż z kasztanami według przepisu Paula Tremo. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się nad innymi nieoczywistymi dzisiaj smakami z przeszłości jak ser z jabłek czy marynowany szczaw. Podczas warsztatów przyjrzymy się również sposobom przechowywania przetworów oraz organizacji królewskiej spiżarni i magazynu sprzętów kuchennych.

🍓 Prowadząca:
Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienki Królewskie.
---

🌽 Wymagania techniczne:
komputer z dostępem do Internetu, z kamerą internetową;

🍒 Składniki niezbędne do przygotowania potrawy:
- kasztany jadalne (minimum 100 g)*
- jarmuż
- masło (zamiennik: olej roślinny)
- mąka (dowolna, rekomendowana pszenna lub gryczana niepalona)
- cukier
- woda

🍒 Opcjonalnie składniki i półprodukty:
- cytryna,
- gałka muszkatołowa,
- wywar z rosołu lub warzyw*

❗ Ważna informacja: składniki oznaczone gwiazdką wymagają uprzedniego ugotowania lub skorzystania z półproduktu. Przepis dotyczący przygotowania wybranych składników uczestnicy otrzymają odpowiednio wcześniej.

Dla osób mieszkających w Warszawie, które wyślą zgłoszenie do 31 sierpnia, istnieje możliwość dostarczenia produktów do domu. Prosimy o zaznaczenie takiej opcji w formularzu zgłoszeniowym.

🍋 Materiały do przygotowania we własnym zakresie:
- deska do krojenia
- dwa noże (większy i mniejszy)
- durszlak
- duża miska
- garnek
- rondel
- kilka miseczek / talerzyków
- podstawowe sztućce
- ściereczka
---
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu:
Aleksandra Sztajerwald, aleksandra@kulturabezbarier.org

Zapoznaj się z klauzulą dotyczącą danych osobowych: link

---
Projekt realizowany jest ze środków m.st. Warszawy w ramach konkursu "Edukacja kulturalna odbiorczyń i odbiorców kultury oraz rozwój widowni".

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: warsztaty
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
☕ Postaw kawę