Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Komputy, kasztany i ser z jabłek - warsztaty kulinarne
Warsztaty kulinarne dla młodzieży (+16 lat) i dorosłych z cyklu "Królewska kuchnia Paula Tremo" - zajęcia przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych, prowadzone z wykorzystaniem audiodeskrypcji na żywo. Do udziału zapraszamy wszystkich zainteresowanych.
🍇 Zgłoszenia przyjmujemy przez formularz: link
---
🥦 PODSTAWOWE INFORMACJE:
📅 Terminy:
1️⃣ Warsztat I
3 września 2020 r., godz. 17.30-19.00 (czwartek)
2️⃣ Warsztat II
5 września 2020 r. godz. 11.00-12.30 (sobota)
📍 GDZIE: Warsztaty zostaną przeprowadzone na platformie Zoom. Link do warsztatów wysłany zostanie nie później niż dwie godziny przed rozpoczęciem wydarzenia, na adres, z którego dokonana została rezerwacja.
💲 KOSZT: Udział w warsztatach jest bezpłatny.
🥕 Liczba miejsc ograniczona. O przyjęciu na warsztaty poinformujemy mailowo.
🍇 Organizator: Fundacja Kultury bez Barier
👌 Dostępność:
Warsztaty są przystosowane dla osób słabowidzących i niewidomych, prowadzone z wykorzystaniem audiodeskrypcji na żywo.
---
🍍 Opis warsztatów:
Jak smakowało lato w XVIII wieku? Czym królewski kuchmistrz raczył Stanisława Augusta podczas jego letnich pobytów w Łazienkach Królewskich? Jakie miłe dla podniebienia przetwory były popularne w dobie oświecenia?
O komputach, marmoladach i esencjach owocowych będziemy rozmawiać przygotowując jarmuż z kasztanami według przepisu Paula Tremo. Degustując samodzielnie przygotowaną potrawę, zastanowimy się nad innymi nieoczywistymi dzisiaj smakami z przeszłości jak ser z jabłek czy marynowany szczaw. Podczas warsztatów przyjrzymy się również sposobom przechowywania przetworów oraz organizacji królewskiej spiżarni i magazynu sprzętów kuchennych.
🍓 Prowadząca:
Warsztaty prowadzi Olga Michalik, historyk sztuki i kultury, edukatorka muzealna, miłośniczka odkrywania i testowania kuchni nieoczywistej i zapomnianej, koordynatorka projektu Muzeum Dostępne w Łazienki Królewskie.
---
🌽 Wymagania techniczne:
komputer z dostępem do Internetu, z kamerą internetową;
🍒 Opcjonalnie składniki i półprodukty:
- cytryna,
- gałka muszkatołowa,
- wywar z rosołu lub warzyw*
❗ Ważna informacja: składniki oznaczone gwiazdką wymagają uprzedniego ugotowania lub skorzystania z półproduktu. Przepis dotyczący przygotowania wybranych składników uczestnicy otrzymają odpowiednio wcześniej.
Dla osób mieszkających w Warszawie, które wyślą zgłoszenie do 31 sierpnia, istnieje możliwość dostarczenia produktów do domu. Prosimy o zaznaczenie takiej opcji w formularzu zgłoszeniowym.
🍋 Materiały do przygotowania we własnym zakresie:
- deska do krojenia
- dwa noże (większy i mniejszy)
- durszlak
- duża miska
- garnek
- rondel
- kilka miseczek / talerzyków
- podstawowe sztućce
- ściereczka
---
Masz pytania? Zapraszamy do kontaktu:
Aleksandra Sztajerwald, aleksandra@kulturabezbarier.org
Zapoznaj się z klauzulą dotyczącą danych osobowych: link
---
Projekt realizowany jest ze środków m.st. Warszawy w ramach konkursu "Edukacja kulturalna odbiorczyń i odbiorców kultury oraz rozwój widowni".
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach:
warsztaty
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie