Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Turystyka kulinarna w perspektywie antropologii feministycznej. Z badań terenowych w południowym Meksyku (stan Oaxaca)

Turystyka kulinarna w perspektywie antropologii feministycznej. Z badań terenowych w południowym Meksyku (stan Oaxaca)
📅 Data: czwartek, 05 listopada 2020

⌚ Godzina rozpoczęcia: 19:00

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Położony na południu Meksyku stan Oaxaca jest powszechnie uważany za „serce” meksykańskiej gastronomii. To region do którego coraz tłumniej ściągają turyści krajowi i zagraniczni skuszeni unikatową różnorodności biologiczną, kulturową i etniczną, a co za tym idzie bogatymi i dobrze zachowanymi tradycjami kulinarnymi.

Międzynarodowy sukces Oaxaki jako gastronomicznej Mekki, w tym rozwój lokalnego przemysłu turystyki kulinarnej oparty jest na ucieleśnionej wiedzy i pracy fizycznej kobiet pochodzących z grup sytuujących się na dole drabiny społecznej w Meksyku (głównie Indianek z różnych grup etnicznych).
Podczas spotkania zastanowimy się nad pozycją jaką kobiety zajmują w przemyśle turystyki kulinarnej Oaxaki. Czy może być to przestrzeń uzyskania władzy i dokonania awansu społeczno-ekonomicznego dla grup zmarginalizowanych? Przyjrzymy się kwestiom reprezentacji, utowarowienia i komercjalizacji dziedzictwa kulinarnego indiańskich wspólnot przez transnarodowy przemysł turystyczny. A także temu jak w tych warunkach wygląda sytuacja cudzoziemskiej antropolożki, która przez lata współpracy w terenie z indiańskimi kucharkami uzyskała wiedzę kulinarną i kompetencje kulturowe, które mogłaby wykorzystać również poza akademią publikując książkę kucharską czy otwierając meksykańską jadłodajnię w Warszawie. Tego stale obawiają się nawet najbardziej zaprzyjaźnione z moich oaxaqueńskich rozmówczyń.

Renata E. Hryciuk – antropolożka i latynoamerykanistka, związana z Instytutem Etnologii i Antropologii Kulturowej Uniwersytetu Warszawskiego. Przez dwie ostatnie dekady prowadziła badania etnograficzne w centralnym i południowym Meksyku. Od 2011 roku przygląda się z perspektywy antropologii feministycznej procesom tworzenia dziedzictwa jedzeniowego na potrzeby (trans)narodowego przemysłu turystycznego w stanie Oaxaca.

Spotkanie odbędzie się w formie relacji live na stronie Stowarzyszenia Pracownia Etnograficzna na Facebooku >> link

Wydarzenie składa się z 45 min wykładu oraz sesji odpowiedzi na pytania od publiczności. Pytania można będzie zadawać na czacie w czasie transmisji wykładu.
Wydarzenie poprowadzi Marek Kaleta ze Stowarzyszenia Pracownia Etnograficzna.

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: spotkanie wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧