Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Uczestnicy nauczą się jak poprzez fermentację redukować ilość odpadów organicznych w gospodarstwie domowym, poznają procesy fermentacji na różne sposoby: kiszenie, fermentację drożdżową i octową. Samodzielnie wykonamy kimchi z warzywnych obierek, fermentowaną salsę z kapuścianych głąbów, kwas chlebowy z suchego pieczywa i ocet z fusów po herbacie.
🥬Czy wiesz że kimchi to jedna z najzdrowszych potraw świata?
🥕Określana mianem gimjang, tradycja domowego przyrządzania kimchi trwa w Korei ponad 1000 lat i znajduje się w spisie niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
🙋♂️Marcin Polec z PoMa zaprasza Was do przygotowania zdrowych kiszonek...z odpadów.
🧄Zrobimy:
👉Kimchi z obierek
👉Salsę z głąbów kapuścianych
🔷Potrzebujecie:
🍀 dwa słoiki. Jeden o pojemności około 500 g a drugi około 300 g. Oba ze szczelną zakrętką.
🥒Składniki:
🥕 około 300 g obierek (najlepiej świeżych na przykład marchwi czy pietruszki)
🔸30 g imbiru (mniej więcej jak mały palec u ręki)
🧄główka czosnku
🍐1 gruszka konferencja (bardzo twarda i nie poobijana)
🍯30 g miodu (duża łyżka - dla wegan może być dowolne inne źródło cukru)
🧂sól
🥬1 duży głąb kapuściany
🧅mała czerwona cebula
🌶papryka wędzona, chipotle, albo wędzona śliwka
🔥ostra papryka (dowolna chilli, habanero, jalapeno)
🔷melasa (ewentualnie cukier trzcinowy)
👫Spotykamy się na naszym profilu na FB i wspólnie z Marcinem fermentujemy >> link
👩🏫Nasza misja:
🔴chcemy nauczyć Was jak poprzez fermentację redukować ilość odpadów organicznych w gospodarstwie domowym.
🟡Pragniemy dać Wam wiedzę dotyczącą procesów fermentacji na różne sposoby (kiszenie, fermentacja drożdżowa, fermentacja octowa) i tego, co można dzięki nim uzyskać.
To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach:
warsztaty
reklama
Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie