Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

🔔 FB IG
reklama
reklama

Zielona rewolucja na języku. Jak osiągnąć suwerenność żywnościową?

Zielona rewolucja na języku. Jak osiągnąć suwerenność żywnościową?

reklama
📅 Data: środa, 20 stycznia 2021

⏰ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: 💻 online (szczegóły dotyczące transmisji w opisie poniżej)
OptiTaxi
   udostępnij tweetnij wykop
Produkcja żywności jest odpowiedzialna za 1/4 emisji dwutlenku węgla na świecie. Rośnie poziom konsumpcji jedzenia, ale jednocześnie spada jego jakość. Ogromne ilości jedzenia się marnują, a w tym samym czasie coraz więcej osób jest źle odżywiona lub głoduje.

W amerykańskim rolnictwie dominują duże przemysłowe uprawy. Polska ciągle opiera się na średnich rodzinnych gospodarstwach. W Polsce warzywniaki zastępowane są sieciówkami, w Stanach poza wielkimi sieciami handlowymi ciężko kupić żywność. Dobra żywność staje się powoli towarem luksusowym. Wraz z mniejszą ilością opadów i wzrostem temperatur jego cena będzie tylko rosnąć. Nie da się rozwiązać kwestii globalnego kryzysu klimatycznego bez rozwiązania kwestii rolnej.

Zapraszamy na webinar poświęcony rozwiązaniom prowadzącym do zrównoważonego zarządzania żywnością, w którym wystąpią:

Liz Darrow i Rosalinda Guillen z Community to Community Development, która jest lokalną, oddolną organizacją kierowaną przez kobiety, działającą na rzecz sprawiedliwego społeczeństwa i zdrowych społeczności zlokalizowaną w stanie Waszyngton. Organizacja jest członkiem Sojuszu Suwerenności Żywnościowej Stanów Zjednoczonych oraz Climate Justice Alliance. Rosalinda Guillen przez kilkanaście lat pracowała na farmach w Waszyngtonie. Od trzech dekad pracuje na rzecz samoorganizacji pracowników farm, rolników i mieszkańców wsi.

Sylwia Kowalska, radna miasta Torunia - twórczyni sieci Jadłodzielni w mieście.
Jedzeniem, które trafia do śmietników, w naszym kraju można by potencjalnie nakarmić 2 mln osób.

Prowadzący: Jan Śpiewak

Czego stary świat może nauczyć nowy w zarządzaniu procesem produkcji żywności? W jaki sposób budować sojusze miedzy producentami, dystrybutorami i konsumentami? Jak w miejsce zysku postawić troskę o planetę i drugiego człowieka? Zapraszamy do udziału!

Wydarzenie odbędzie za na platformie ZOOM, odnośnik do spotkania pojawi się na stronie wydarzenia (link poniżej).

[ Dla pewności sprawdź, czy nic się nie zmieniło na stronie źródłowej - link poniżej. ]
reklama


Sprawdź wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
Sprawdź, co dzieje się w ten weekend!
Postaw nam kawę