Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym:
- ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo,
- najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)

reklama
reklama

Epoka od kuchni. Gospodarskie troski Zofii Moraczewskiej

Epoka od kuchni. Gospodarskie troski Zofii Moraczewskiej
📅 Data: czwartek, 21 stycznia 2021

⌚ Godzina rozpoczęcia: 18:00

📌 Miejsce: 💻 online (informacje dotyczące transmisji w opisie wydarzenia)

Szczegółowy opis poniżej ⬇️
reklama


Truskawki z Sulejówka, wino gruszkowe i oszczędnościowa wersja tortu hiszpańskiego – to specjalności z kuchni i ogrodu Zofii i Jędrzeja Moraczewskich. Jakie inne smakołyki pochodziły z ich gospodarstwa w willi „Siedlisko”?
Podczas spotkania z cyklu epoka od kuchni poznamy gospodarcze troski Zofii Moraczewskiej: posłanki na sejm PPS, działaczki społecznej, żony Jędrzeja Moraczewskiego, kochającej matki Kazia, Adama i Wandy, sąsiadki Aleksandry i Józefa Piłsudskich oraz.... specjalistki od przerabiania pomidorów na bajecznie smaczne sosy i konfitury.

„Trzeba na to być Komendantem i Jędruchem, aby tu raj widzieć...” tak o Sulejówku pisała Zofia Moraczewska.
Józef Piłsudski i Jędrzej Moraczewski uwielbiali swoje podwarszawskie wille, bo sielska domowa atmosfera dawała odpoczynek od stresów polityki i szalonego tępa życia. Zofia Moraczewska, działaczka polityczna i społeczna oraz posłanka PPS, znalazła w Sulejówku azyl po osobistej tragedii.
Sielanka w Sulejowie była okupiona ciężką pracą i nieustannym planowaniem: piaszczysta ziemia wymagała nawożenia, w lecie rośliny cierpiały z braku wody, na jesieni ogrody tonęły w błocie, a ceny opału i nafty spędzały sen z powiek pań domu, które usiłowały domknąć domowe budżety. Dla Piłsudskich i Moraczewskich polityka była służbą publiczną, a nie sposobem na karierę. Sulejówek był stosunkowo tanim mieszkaniem blisko Warszawy - takim, na które mogli sobie pozwolić. Domy w Sulejówku były też inwestycją na emeryturę oraz źródłem dodatkowego dochodu i zapatrzenia w warzywa i owoce oraz mięso, mleko i jaja. Jak wyglądało gospodarowanie w Sulejówku? Kolejne spotkanie z cyklu epoka od kuchni będzie poświęcone gospodarczym troskom Zofii Moraczewskiej.

Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś - autorka tekstów naukowych i popularnych, przewodniczka wycieczek i tłumaczka. Do jej zainteresowań należy historia kulinarna i stosunki polsko-żydowskie. Wiedzą i doświadczeniami dzieli się z turystami na wycieczkach i podczas prowadzonych zajęć ze studentami i kursantami (patrzeijem.pl).

Transmisja na Facebookowym profilu >> link

To wydarzenie już minęło.
Sprawdź nadchodzące wydarzenia w dzielnicy online lub w kategoriach: wykład
reklama

Inne wydarzenia / informacje / polecane miejsca w Warszawie

reklama
📧 Zapisz się na newsletter 📧