Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
reklama
reklama
Epoka od kuchni. Gospodarskie troski Zofii Moraczewskiej
Truskawki z Sulejówka, wino gruszkowe i oszczędnościowa wersja tortu hiszpańskiego – to specjalności z kuchni i ogrodu Zofii i Jędrzeja Moraczewskich. Jakie inne smakołyki pochodziły z ich gospodarstwa w willi „Siedlisko”?
Podczas spotkania z cyklu epoka od kuchni poznamy gospodarcze troski Zofii Moraczewskiej: posłanki na sejm PPS, działaczki społecznej, żony Jędrzeja Moraczewskiego, kochającej matki Kazia, Adama i Wandy, sąsiadki Aleksandry i Józefa Piłsudskich oraz.... specjalistki od przerabiania pomidorów na bajecznie smaczne sosy i konfitury.
„Trzeba na to być Komendantem i Jędruchem, aby tu raj widzieć...” tak o Sulejówku pisała Zofia Moraczewska.
Józef Piłsudski i Jędrzej Moraczewski uwielbiali swoje podwarszawskie wille, bo sielska domowa atmosfera dawała odpoczynek od stresów polityki i szalonego tępa życia. Zofia Moraczewska, działaczka polityczna i społeczna oraz posłanka PPS, znalazła w Sulejówku azyl po osobistej tragedii.
Sielanka w Sulejowie była okupiona ciężką pracą i nieustannym planowaniem: piaszczysta ziemia wymagała nawożenia, w lecie rośliny cierpiały z braku wody, na jesieni ogrody tonęły w błocie, a ceny opału i nafty spędzały sen z powiek pań domu, które usiłowały domknąć domowe budżety. Dla Piłsudskich i Moraczewskich polityka była służbą publiczną, a nie sposobem na karierę. Sulejówek był stosunkowo tanim mieszkaniem blisko Warszawy - takim, na które mogli sobie pozwolić. Domy w Sulejówku były też inwestycją na emeryturę oraz źródłem dodatkowego dochodu i zapatrzenia w warzywa i owoce oraz mięso, mleko i jaja. Jak wyglądało gospodarowanie w Sulejówku? Kolejne spotkanie z cyklu epoka od kuchni będzie poświęcone gospodarczym troskom Zofii Moraczewskiej.
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś - autorka tekstów naukowych i popularnych, przewodniczka wycieczek i tłumaczka. Do jej zainteresowań należy historia kulinarna i stosunki polsko-żydowskie. Wiedzą i doświadczeniami dzieli się z turystami na wycieczkach i podczas prowadzonych zajęć ze studentami i kursantami (patrzeijem.pl).