Korzystasz z Internet Explorera 8 (lub starszego...)! W związku z tym: - ta strona będzie prawdopodobnie wyświetlać się nieprawidłowo, - najwyższy czas na aktualizację lub zmianę przeglądarki! ;)
Co można ugotować z 15 ton mięsa i owoców, 40 ton jaj, 6 ton mąki, 4 ton warzyw, 2,5 tony cukru, 1,5 tony masła oraz po 1 tonie serów i soli?
Na kolejnym spotkaniu z cyklu „Epoka od kuchni” porozmawiamy czym zajadali się pasażerowie polskich transatlantyków. Przejrzymy zachowane jadłospisy i pomyszkujemy po dawnych książkach kucharskich. Poczytamy także kultowe morskie opowieści o polskiej flocie pasażerskiej stworzonej w okresie międzywojennym – dzięki temu dowiemy się m.in.: czego bał się rzeźnik z MS Piłsudski, co jadała załoga transatlantyków w poniedziałki oraz jakie studia ukończył legendarny „prowiantowy” polskich transatlantyków, który zarządzał imponującą „pływającą” spiżarnią. Smacznego i do zobaczenia (stroje wieczorowe nie będą wymagane!).
Spotkanie poprowadzi Agnieszka Kuś - autorka tekstów naukowych i popularnych, przewodniczka wycieczek i tłumaczka. Do jej zainteresowań należy historia kulinarna i stosunki polsko-żydowskie. Wiedzą i doświadczeniami dzieli się z turystami na wycieczkach i podczas prowadzonych zajęć ze studentami i kursantami.